Dunaújváros

2022.02.26. 20:00

Hét képviselőjelölt közül lehet választani

Fejér megye 04-es számú országgyűlési egyéni választókerületében összesen hét képviselőjelölt fog indulni az április 3-i választáson.

Molnár Emese

A választási bizottság a pénteki ülésén újabb két jelöltet vett nyilvántartásba, és kisorsolták a szavazólapi sorrendet is  Fotó: LI

Február 25-én lezárult a jelöltállítási időszak: eddig gyűjthették a választópolgárok támogatói aláírását a választási irodától kikért formanyomtatványokon mindazok, akik indulni kívánnak az április 3-i ország­gyűlésiképviselő-választáson. 

Ahhoz, hogy valaki hivatalosan is jelöltté váljon, ötszáz érvényes támogatói aláírást kellett összegyűjteni a határidőig. Az ügy menete szerint az ajánlások érvényességét megvizsgálja a választási iroda, majd a Fejér megyei 04. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság is, és döntést hoz róla. Háromnapos jogorvoslati idő után (ha nem érkezik kifogás), akkor jogerőssé válik a határozat. 

Eddig már öt jelöltet vett nyilvántartásba a bizottság, és a pénteken tartott ülésen még két személy indulásáról döntöttek. Egyikük Fehérvári Zsolt István, aki a Magyar Munkáspárt és az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom közös jelöltje, valamint Pozsgai Anita, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltje. 

A hatályos rendelkezés értelmében még egy fontos feladata volt a bizottságnak: a jelöltállítás határnapján, vagyis pénteken 16 óra után ki kellett sorsolnia, hogy az egyéni jelöltek milyen sorrendben fognak szerepelni a szavazólapon. Ez úgy zajlott, hogy a hét jelölt nevét tartalmazó papírokat egy-egy borítékba tették, majd ezeket összekeverték egy urnában, végül egyesével húzták ki belőle a borítékokat. Abban állapodtak meg, hogy a kihúzás sorrendje a szavazólapi sorrendet is jelenti majd. 

Ennek tükrében a jelöltek a következő sorrendben fognak szerepelni a szavazólapon: Pozsgai Anita (Magyar Kétfarkú Kutya Párt), Badó Péter (Mi Hazánk Mozgalom), dr. Mészáros Lajos (Fidesz–­KDNP), Fehérvári Zsolt István (Munkáspárt és Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom), Kohl János (Normális Élet Pártja), Hermann Henrik (Megoldás Mozgalom), Kálló Gergely (DK, Jobbik, Momentum, MSZP, LMP, PM). 

A szavazólapon a jelöltek neve mellett a jelölőszervezetek logóját is fel kell tüntetni egy 20 milliméter magas, 40 milliméter széles területen. 

 

Az országgyűlési választások április 3-án lesznek Fotó: ÁJ/ÉM

Forrás: Ádám János

Szombaton döntenek az országos pártlistákról, a szavazólapi sorrendről 

Az országos pártlistákat legkésőbb február 26-ig lehet bejelenteni. Azért egy nappal később, mert országos pártlistát az a párt állíthat, amelyik legalább tizennégy megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Az országos listán szereplő pártok sorrendjéről a Nemzeti Választási Bizottság dönt február 26-án, szombaton 16 óra után, ekkor jár le ugyanis a listaállítási határidő. 

Innentől kezdve a választásig az átjelentkezési kérelmek benyújtási módjára és határidejére, illetve a mozgóurna, a Braille-írásos szavazósablon igénylésének módjára és határidejére kell figyelniük az érintetteknek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában