A rendőrség és polgárőrség együttműködésével

2022.02.19. 15:24

Filmbe illő üldözés után fogták el a migránsokat Előszálláson

Néhány hete, ugyancsak egy hétvégén borzolta föl a kedélyeket az a kisebb migráns csapat, akiket az előszállási polgárőrök állították meg, és őriztek a rendőrség kiérkezéséig. Ezúttal autós üldözés, elakadás a mocsárban, erdei földerítés és elfogás is szerepelt a programjukban. A rendőrség erői, és a környékbeli polgárőrök példaszerű együttműködése nyomán fogták el a most már jelentős létszámú, érvényes papírok nélküli csoportot szombat reggel Előszállás határában.

Balogh Tamás, police.hu

Fotó: police.hu

Telek Ádám előszállási polgárőr az összehangolt akció egyik fontos szereplője így foglalta össze az izgalmas hajnal és a délelőtt eseményeit.

-A rendőrségi tevékenység az ellenőrző ponton kitörők követésével, már korábban megkezdődött, de mi hajnali háromkor kaptuk a riasztást, hogy a migránsok egy kisbusszal betörték a kaput Előszálláson a Gulyamajori tónál. Azonnal a helyszínre siettünk és egyúttal értesítettük a terület tulajdonosát a károkozásról. 

 

A kiérkezésünkkor már öt rendőrautó is a helyszínre érkezett és az ottani sáros területbe ragadva találtuk meg az embercsempészek egyik autóját. Az utasok közül egyet a közelben tudtunk elfogni, mert neki fájt a lába és nem tudott a hét társaival együtt elfutni. 

Később fedeztük fel azt a járművet, ami a határban vesztegelt. A vezetőjét igazoltattam, majd értesítettem a rendőrséget, akik elfogták és magukkal vitték őt, én pedig felhívtam az egyik társamat, hogy tartson velem és elindultunk felkutatni a többieket.

Polgári segítséggel

-Két barátunk, a Kanik Péter és Nyúl Patrik fát vágtak az erdőben, tőlük tudtam meg, hogy öt migránst láttak azon a területen. Amire odaértünk akkor azt mondták, hogy már nyolcan vannak, de ahogy alaposan körülnéztünk, huszonkét fővel találtuk szemben magunkat - ketten. 

Ezért ismét azonnal hívtam az ügyeletes tisztet, és jelentettem neki az esetet. Egyúttal riasztottuk a többi polgárőrt és a terepen lévő rendőröket. Amikor kiegészültünk, akkor vezettük ki őket az erdőből, és ültettük le őket itt a falu szélén, ahol kivárták a további intézkedéseket.

 

Összefogással

-Ehhez a feladathoz a nagykarácsonyi és a daruszentmiklósi kollégáink segítségét is kikértük. Összességében és együttesen, mintegy harminc kilométeres kerületű kört ellenőriztünk le. Három irányból indultunk és így a terület átfésülése eredményes lett. Összesen tizenöt fővel hajtottuk végre a feladatokat. Egyúttal megköszönjük a rendőrség gyors és hatékony támogatását. 

A rendőrségi közleményből:

-A helyszínre érkező rendőrök 23 külföldi személyt fogtak el, akik közül 20 afgán, míg 2 pakisztáni állampolgárnak vallotta magát, azonban sem személyazonosságukat, sem pedig az országban való jogszerű tartózkodásukat nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

Az egyenruhások ugyancsak a helyszínen elfogták azt a 31 éves moldáv férfit, aki a gyanú szerint az illegális migránsoknak segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért vele szemben embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt eljárást indítottak.

A rendőrök a migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Erőszak nélkül

-Szerencsére az akció ez esetben is erőszakos cselekmények nélkül zárult. A határozott, normál hangnemben zajló intézkedésünk ezúttal is eredményre vezetett. A megállított, többségükben afgán és néhány szír állampolgárból álló csoport békésen várta meg az őket elszállító gépjárművet.

Elgondolkodtató tények

A huszonöt ember közül egy embernek volt ezer eurót meghaladó összeg a zsebében, másoknak fillérek, de a többség pénz nélkül érkezett. Mobiltelefonnal is gyengén álltak, a harmada hozott magával. Különös módon semmiféle személyes csomagot, élelmiszert, vagy innivalót sem tartottak maguknál…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában