Módszereivel a diákok és a szülők is elégedettek

2022.02.18. 07:00

Az „Év Digitális Oktatói” pályázat nyertese Antaliné Miss Lilla is

A Hankook Oktatási Pályázati Program (HOPP) öt évvel ezelőtt indult először útjára, idén azonban a pandémia okozta változásokhoz igazítva azoknak az általános és középiskolában dolgozó pedagógusoknak a munkáját ismerte el, akik kreatív, formabontó módszereikkel teszik hatékonyabbá a digitális oktatást. A 2020/2021-es tanévre vonatkozó pályázatokra a szakmai zsűrin kívül a nagyközönség is voksolhatott. Az országos verseny győztesei között a Móricz Zsigmond Általános Iskola egyik tanárnőjét is köszönthetjük.

Török Tímea

Antaliné Miss Lilla tanárnő (j3) a nyolcadikos diákjai körében a Móricz Zsigmond Általános Iskolában Fotó: Laczkó Izabella

Fotó: LI

A koronavírus-járvány idején az online tér vált az oktatás elsődleges platformjává, ami számos intézmény, illetve gyerekes család számára is nagy kihívást jelentett. Épp ezért az idén először a program azokra a pedagógusokra fókuszált, akik a nehézségek ellenére is képesek voltak hatékonyan átadni a diákok számára a megfelelő ismeretanyagot. A mintegy 4 millió forint összdíjazású pályázat során a gumiabroncsokat gyártó cég olyan, a közoktatásban dolgozó pedagógusok jelentkezését várta, akik készségszinten használják és alkalmazzák oktatói munkájuk során a digitális platformokat. 

Balatoni József „Jocó bácsi”, történelemtanár, a Felelős Szülők Iskolájának szakértője, író és influenszer, Dóczi Attila „Attis”, a Tanulom Magam YouTube-csatorna influenszere és kommunikációs szakember, valamint dr. Szűts Zoltán digitális pedagógia, média- és információs társadalomkutató, egyetemi docens részvételével felálló szakmai zsűri és a közönség összesen négy kategóriában díjazta az „Év Digitális Oktatóit”. 

A felső tagozatos tanárok közül Antaliné Miss Lilla pályázatát emelte ki elsőnek a szakmai zsűri. A Dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola tanárnője már a karanténidőszak előtt is rendszeresen használt digitális eszközöket az óráin. Ez a koronavírus-járvány alatt sem volt másképp: tanulói egyebek között fiktív névjegykártyák, képregények, filmplakátok készítésén, digitális történetmesélésen vagy akár mémkészítésen keresztül tanulhattak új készségeket, miközben a tananyagot is játékos formában sajátíthatták el kvízekkel, szófelhő- és gondolattérkép-készítéssel, pontvadász villámkérdésekkel. Az órákon több applikációt és a Facebookot is használták a diákok projektjeik megvalósítására. A tanárnő által használt megannyi alkalmazás és platform segítségével kialakított egyéni és projektfeladatok minden esetben szorosan kapcsolódtak a tananyaghoz és az adott korosztály igényeire voltak szabva, ahogy az értékelési rendszer is. Az órákon rendszeresen bevetette a Geniallyt, a LearningAppset, a Wordwallt, a Mentimetert, a Wordartot, a Mindomot is. 

A Móricz Zsigmond Általános Iskola tanárnője már a karanténidőszak előtt is használt digitális eszközöket

A tantermi oktatáshoz képest ez az időszak sokkal hosszadalmasabb felkészülést igényelt az órákra, ám mivel a digitális oktatás valamennyi elemét már eleve ismerték Lilla diákjai, nem volt nagy a szakadék az átálláskor. A nehézséget inkább az jelentette, hogy a távolság miatt sokkal nehezebb volt a gyermekekre érzelmileg ráhangolódni, nehezebben nyíltak meg. Ugyanakkor a tanárnő pozitív megerősítéseket kapott az online oktatás kapcsán, módszereivel pedig mind a diákok, mind a szülők elégedettek voltak. 

Megkerestük a pályázat dunaújvárosi nyertesét, Antaliné Miss Lillát. 

– Nem idegen tőlem a digitális témájú verseny, már több ilyen jellegűben nyertem, és köztük egyben vezető tanár cím megtisztelő tulajdonosa is lehetek. Most kollégáim biztatására jelentkeztem ismét. 

Bár az offline iskolai jelenlét szükséges a személyes közeg megteremtéséhez, de ma már a digitális eszközök használata nélkülözhetetlen. Azt mondják, a XXI. század új angolja a programozás, a digitalizáció készségszintű ismerete tehát nélkülözhetetlen ahhoz, hogy kompetens munkavállalók kerüljenek ki az iskolapadból. 

– Nagyon örülök a győzelemnek és egyben annak is, hogy ezzel az iskola is jelentősebb összegű támogatásban részesül – mondta el Antaliné Miss Lilla. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában