Fejlesztés

2022.02.02. 11:30

A kulcsi álmoknak mára már látványos eredményük is van

Mint minden településen, így Kulcs esetében is elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű pénzügyi forrás a fejlődéséhez. Ezért az önkormányzat deklarált szándéka szerint kifejezetten nagy hangsúlyt és jelentős erőforrásokat fektet évek óta a pályázatok elnyerésére. Gyakorlatilag minden pályázaton indulnak, amely beleilleszkedik a terveikbe. Hittek a befektetett munkában, amelynek mára már látványosak az eredményei is.

Török Tímea

Kulcs Jobb Gyula polgármestert kértük, hogy foglalja össze lapunknak a település sikereit. 

– Mertünk nagyot álmodni, és már sok évvel ezelőtt a lakosság igényeit egységbe fogva elkészítettük a kulcsi jövőt átfogóan tárgyaló koncepcióinkat és stratégiánkat. Később a település lakosságszámának növekedése is kötelezte az önkormányzatunkat a fejlesztések megvalósítására. 

 

A helyi identitás és kohézió erősítése elnevezésű pályázat tette lehetővé az idősek világnapja rendezvényének megszervezését Fotó: RJ

Azonban döntéshozóként az is egyértelmű volt, hogy a fejlesztések finanszírozását jelentős iparűzésiadó-bevétel hiányában kizárólag a pályázati bevételekkel tudjuk megtervezni és majdan kigazdálkodni. Ezért az önkormányzat deklarált szándéka szerint kifejezetten nagy hangsúlyt és jelentős erőforrásokat fektet a pályázati munkára, mára már irigyelten nagy sikerrel. 

2021-ben rekordösszegű, 1 milliárd 369 millió 712 ezer 949 forint állt rendelkezésre Kulcs fejlesztési céljaira, amelyet pályázati forrásokból nyertünk el. Emellett a kiemelt gazdasági övezet kapcsán további 175 millió forint támogatásban részesült településünk. 

A folyamatban lévő és megvalósult fejlesztések közül az egyik legnagyobb tétel a dunaújvárosi szennyvíz-agglomeráció csatornázása és csatornahálózat-fejlesztése volt. Ez a beruházás évtizedek óta váratott magára. A projekttel a település mintegy 1500 háztartása kapcsolódott be a szennyvízkezelés hálózatába. A 2 milliárd 66 millió 704 ezer 973 forint összegű projekt kormányzati beruházással valósult meg. 

Szilárd biomassza-alapú fűtőmű és kapcsolódó hőrendszer létesítésétől elálltunk. Az egészségügyi alapellátó rendszer komplex infrastrukturális fejlesztése pedig jelenleg áll, mind a két esetben a kivitelezőkkel szemben peres eljárás van folyamatban. 

A helyi identitás és kohézió erősítése Adony térségében elnevezésű pályázati támogatás segítségével a lakosság részére rendezvényeket tartottunk, és megépítettünk egy rendezvényteret. Ingyenes wifi hot spot hálózatot is kiépítettünk, 10 hot spot ponttal. 

A településen 5 buszmegállót újítottunk fel, parkosítottuk a környezetét. 

 

A Hatok tere a település megszépült büszkesége lett Fotó: RJ

Új bölcsődét fogunk építeni, az eredeti elképzeléssel ellentétben az óvoda közvetlen közelében. Így majd a jelenlegi 14 férőhellyel szemben 26 kisgyermek korszerű bölcsődei ellátására lesz lehetőség Kulcson. 

A Hargita utcai földcsuszamlás helyreállítása érdekében önkormányzatunk vis maior támogatást igényelt. 

Az óvodai tetőszerkezet-csere is megvalósult, mint ahogy a közlekedésfejlesztési feladatok támogatásból készült Hatok tere és az óvodai parkoló megújulása is. Azonban az útfelújítás és járdaépítés e tekintetben még hátravan. 

Még mindig ebben a kategóriában: a közműfejlesztési feladatok támogatása segítségével az elmúlt év végén indult el a víziközmű-fejlesztés keretében az ivóvíz-gerincvezeték kiépítésé további hat utcában. 

Lehetőségünk nyílt a szociális intézményrendszer kialakítására szintén kormányzati támogatás segítségével. Ugyanis meg tudtuk vásárolni az ingatlant, amelyben megindítjuk a Kulcsi Szociális Intézményt. 

A közlekedésfejlesztési feladatok támogatását célzó kormányzati támogatás keretében buszforduló kialakítása van folyamatban, amely segít a 6-os főúti buszforgalmat a helyivel összekapcsolni. 

 

A kormányzati támogatás segítségével kezdődött meg, és várhatóan ez év őszére fejeződik be majd 100 millió forint forrásból a kulcsi hajóállomás, vendégház és környezete aktív vízi turisztikai központtá fejlesztése. 

A „Tisztítsuk meg az országot!” elnevezésű, az illegális­hulladék-lerakók felszámolása céljából életre hívott pályázati támogatás II. ütemében Kulcs településen egy kilenc egységből álló, nagy felbontású, éjjel és nappal is folyamatosan üzemelő térfigyelő kamerarendszer kiépítése valósult meg. 

A települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések című tender segítségével a csapadékvíz-elvezetés három utcát érintően fog megvalósulni. 

Út, híd, kerékpárforgalmi létesítmény építése, felújítása pályázat keretében Kulcson a Kőris, a Rákóczi Ferenc és az Arany János utca felújítása fog megtörténni. Az orvosi eszközök beszerzésére kapott támogatásból a Kulcsi Egészségház felszerelését bővítjük. 

Az önkormányzati temetők infrastrukturális fejlesztése elnevezésű tender segítségével sor kerül a katolikus és önkormányzati temető ravatalozóépületének bővítésére, kialakításra kerül egy vizes­blokk és egy szolgálati helyiség, akadálymentes közlekedés biztosítása történik, és a ravatalozóhoz közvetlenül kapcsolódó, új urnafal kialakítása is megvalósul. Emellett a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló halotthűtő is beszerzésre kerül. 

Az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések címen elnyert pályázati forrásból a Sőtér sétány felújítása volt a célunk. A felújítás során a meglévő aszfaltos út elhasználódott felső kopórétegének cseréjére kerül sor, valamint az útburkolat új szegélykővel kerül lehatárolásra. 

 

2021-ben benyújtott tendereink a következőek voltak: 

A helyi önkormányzatok felhalmozáscélú kiegészítő támogatása – belterületi utak, járdák, hidak felújítása pályázatunkra az elnyert támogatás: 20 millió forint. 

A „Tisztítsuk meg az országot!” – az illegális hulladéklerakók felszámolása II. ütem beadott anyagunk sikerrel vizsgázott. Csakúgy, mint a „Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések – csapadékvíz-elvezetés” című tender is, amely 135 millió forint forrást hozott Kulcsnak. 

A közösségszervezéshez kapcsolódó eszközbeszerzés és közösségszervező bértámogatás egyelőre tartaléklistán van. De az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok fejlesztése – temető-felújítás című nyert. Éppen úgy, mint az út, híd, kerékpárforgalmi létesítmény építése, felújítása című pályázat és az óvodai játszóudvar és közterületi játszótérfejlesztés című támogatási igényünk is. 

Nyertes anyagot készítettünk a kommunális eszköz-beszerzésére, orvosi eszközök beszerzésére és a felelős állattartás elősegítésére is. 

Az NMI – kistelepülési önkormányzati rendezvények támogatása I. szintén nyertes anyagunk, pont úgy, mint az NMI – kistelepülési önkormányzati rendezvények támogatása II. 

Bírálat alatt van jelenleg az Országos Bringapálya Program keretében pumpapálya építésére és az Országos Futópálya Programba benyújtott támogatási kérelmünk. Ám a szociális tűzifára megnyertük a támogatást. 

Így tehát a 2021-es évben elnyert támogatás összesen 324 millió 220 ezer 55 forint volt. 

Természetesen a következő évek pályázati forrásból megvalósítani kívánt fejlesztéseiről is be tudok már számolni. Tehát a 2022. év tervezett pályázati kérelmeink a TOP Plusz „Élhető települések” – Elválasztott rendszerű csapadékvíz-elvezető hálózat felújítása, fejlesztése Kulcs településen, a TOP Plusz „Élhető települések” – Rácalmás–Kulcs közti kerékpárút létesítése és TOP Plusz „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” – Polgármesteri Hivatal energetikai korszerűsítése. 

 

Ez évben az EBR – Kötelező önkormányzati feladatot ellátó intézmények fejlesztése, felújítása – polgármesteri hivatal belső felújítása, eszközbeszerzése mellett a Magyar Falu Programban is részt kívánunk venni. 

A programon belül az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok fejlesztésére – közösségi terek fejlesztése, út, híd, kerékpárforgalmi létesítmény építése vagy felújítása – Kulcs település belterületi útjainak szilárd burkolattal való ellátására – itt a Nyár, Ősz utcákra gondoltunk – szeretnénk pályázni. De a kommunális eszközbeszerzés, a tanya- és falugondnoki buszok beszerzése – a Kulcsi Szociális Intézmény részére falugondnoki busz beszerzése –, óvodai játszóudvar, közterületi játszóterek fejlesztése és a bölcsődeudvar fejlesztése célú kiírásra is pályázunk majd. Mint ahogy a szintén Magyar Falu Program égisze alatt kiírt közösségszervezéshez kapcsolódó eszközbeszerzés és közösségszervező bértámogatás valamint a szolgálati lakás és orvosi szolgálati lakás felújítása, fejlesztése is a célunk lesz. 

Távlati fejlesztési céljaink között az iparterület infrastruktúra-kiépítése (víziközmű és útépítés), idősek nappali otthona bővítése és eszközfejlesztése, belterületi utak felújításának folytatása szerepel. De természetesen a víziközmű, ivóvíz-vezeték kiépítése a hiányzó településrészeken, a szenny­víz kiépítésének II. üteme, a vízi turizmus fejlesztése, a közösségi tér fejlesztése (Császár tanya), a járdarendszer fejlesztése és a közvilágítás bővítése is a megvalósítandó céljaink között szerepel. 

Ezúttal sem mulaszthatom el, hogy kifejezzem köszönetemet a munkáért és a támogatásért minden közreműködő munkatársamnak és a kulcsiaknak, valamint köszönjük Magyarország Kormányának a településünk fejlődéséhez adott lehetőséget, támogatást és segítséget. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában