Voks

2022.02.05. 11:00

A jövő héten kezdődik a kampány a választásokra

Hamarosan kézhez kapjuk az április 3-i országgyűlési választásról szóló értesítőket, és kezdődik a kampány. Készítettünk egy összeállítást, amelyben a főbb tudnivalókat foglaltuk össze.

Molnár Emese

A voksolásról szóló értesítőket február 11-ig küldik ki a választásra jogosultaknak Fotó: MW-archív

Az országgyűlési képviselők választása egyfordulós, a választópolgárok két szavazattal rendelkeznek: egyrészt voksolhatnak arra, kit szeretnének az egyéni választókerületükben (ebből 106 van) képviselőnek, másrészt a másik íven arról dönthetnek, hogy az országos pártlistáról melyik pártot támogatják. Az országos listán 93 országgyűlési mandátum sorsa dől el. 

A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján 8 217 876 választásra jogosult állampolgár szerepel a névjegyzékben. Közülük 74 578 fő szerepel nemzetiségi névjegyzékben. Azok, akik kérték – illetve kérik – a helyi választási irodától, hogy nemzetiségi választóként vehessenek részt a választáson, nem pártlistára, hanem nemzetiségük listájára voksolhatnak. 

Fejér megyében összesen 341 414 választásra jogosult állampolgár szerepel a névjegyzékben, öt választókerületre osztva. Dunaújváros, valamint nyolc környező település, Rác­almás, Kulcs, Adony, Iváncsa, Ercsi, Pusztaszabolcs, Nagyvenyim és Perkáta alkotja a mi választókerületünket, a Fejér megye 04-es számú országos egyéni választókerületet, ahol 66 309 polgár szavazhat. 

Választópolgároknak 

Az NVI információi alapján február 11-ig küldik ki a választási értesítőket mindazoknak, akik jogosultak lesznek a szavazásra. Aki nem kapja meg az értesítőt, a jegyzőnél (a helyi választási irodában) kérheti. Az értesítőben az szerepel, hogy mikor és hol, mely szavazókörben adható le a voks. Alapesetben mindannyiunkat a lakóhelyünk szerinti névjegyzék alapján sorolnak be a szavazókörökbe. Van arra lehetőség, hogy átjelentkezzünk egy másik szavazókörbe (mert azon a napon éppen nem a lakcímünkön tartózkodunk). Ezen kérelmeket január 27-től március 25-ig lehet leadni a helyi választási irodához. Az átjelentkezők a választott településen is az eredeti lakcímük szerinti egyéni képviselőjelöltekre szavazhatnak. 

A külképviseleti névjegyzékbe vételi kérelmeket ugyancsak január 27-től március 25-ig lehet benyújtani. Az a több mint 420 ezer magyar állampolgár, aki nem rendelkezik magyarországi lakcímmel, és a 2018-as országgyűlési választás előtt vagy az után regisztrált, továbbra is szerepel a levélben szavazók névjegyzékében, vagyis nem kell újra kérnie a regisztrációt. Az a külhoni magyar állampolgár, aki még nem regisztrált, választási regisztrációs kérelmét március 9-ig juttathatja el a Nemzeti Választási Irodába (NVI). 

Kampányidőszak 

A választási kampányidőszak február 12-én kezdődik, és egészen a választás napjáig, április 3-ig tart. Február 12-től vehetik fel az ajánlóíveket azok, akik indulni kívánnak a választáson. Ezekre gyűjthetik a választópolgárok támogatói aláírását február 25-ig. Egy polgár több jelöltet is ajánlhat. Ha megvan a szükséges minimum ötszáz érvényes ajánlás, akkor hivatalosan is nyilvántartásba veszik az egyéni választókerületi jelöltet. A választási bizottság a bejelentett jelöltek sorrendjének sorsolását február 25-én végzi el. Országos pártlistát az a párt állíthat, amelyik legalább tizennégy megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Éppen ezért az országos listák sorrendjéről február 26-án szavaznak. 

Az új Országgyűlésnek legkésőbb május 3-ig kell megalakulnia. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában