Pálinkamustra

2022.02.09. 14:00

A gyümölcsválasztásnál már eldől a pálinka sorsa

László Norbert perkátai pálinkaszakember volt a múlt héten az adonyi Szent Orbán Borrend által szervezett pálinkamustra ítésze. Vele beszélgettünk arról, milyen a pálinkakészítés helyzete a régióban. Hiszen azt tudjuk, hogy a megye, a dunaújvárosi régió nem a minőségi pálinkafőzés hagyományairól híres.

Agárdy Csaba

László Norbert saját bevallása szerint nem pálinkamester, de különböző képesítései vannak, arról nem is beszélve, több mint hobbi számára a pálinkával való foglalkozás. Egyből adódik a kérdés vele kapcsolatban, mit jelent az, hogy gyümölcsprofil-analitikus és párlatkészítési technológus? 

– Pálinkabírálat során ez nagy tudás, mondhatnám, lexikai tudás. Nagyon lényeges, hogy ismerni kell azoknak a gyümölcsöknek a jegyeit, amelyekből készül a pálinka. Ezeket a jegyeket kell keresni, ez a profilanalitika. Még mindig sokan kevés jelentőséget tulajdonítanak a cefrekészítésnek, pedig ezeket az úgynevezett profilanalitikus jegyeket a cef­rében lehet megtalálni. Mondok egy példát: a kajszi hajlamos megbuggyanni, mielőtt kiforrna. Hűtött, de legalábbis hűvös helyen kell tartani, mint például egy borpince, lassú, irányított erjesztésre van szüksége, a gyümölcs értékei csak így kerülnek elő. Például van olyan gyümölcs, amelynek görög citrusos íze van, ezeket át kell menteni a cefrébe, a pálinkába. A profilanalitikával mi ezek elérésében tudunk segíteni azoknak, akik úgy érzik, számukra szükséges a közreműködésünk. 

László Norbert elkötelezett, mindent megtesz azért, hogy a régióban minél jobb pálinkák készüljenek Fotó: amatőr

– Legutóbb Adonyban állapította meg, hogy néhány pálinkának volt hibája. Mit kell azon értenünk egy pálinka esetében, hogy hibás? 

– A készítés minden fázisában lehetnek hibák. Már a gyümölcs kiválasztásánál gondok akadhatnak. A pálinkakészítés nem a gyümölcs kármentesítéséről szól, hogy amit a feleség lekvárnak sem használ fel, az jó lesz pálinkának. Pálinkának a legjobb minőségű gyümölcsöt kell leszedni, százszázalékos állapotban, a legkisebb ütődés nélkül, és megfelelő érettségi fokban. Tehát a pálinkakészítés alapja a kiváló minőségű anyag, a megfelelően irányított cefreerjesztés és a technológiai hibáktól mentes főzés. 

– Mi számít technológiai hibának? 

– A legelső, mint a borkészítésnél, a tisztaság. A másik az előpárlat elválasztása, ez nem könnyű, mert ez a gyümölcstől függő, meg a saját kertünkben is minden évben más a termés minősége a szilvafánkon. A végén pedig a középpárlat elválasztása. Sokan a párlat negyven fokánál teszik ezt meg, de hatvanöt foknál érdemes, mert akkor még minden aroma benne van a főzetben. Utána pedig desztillált vízzel beállíthatjuk a megfelelő fokra, ami lehet akár negyvenöt fok is. 

– Az utóbbi években egyértelműen fejlődött a szomszédos Adony borkultúrája, országos szinten is elismert borok készülnek a szőlőhegyen. De mostanában nagyon jó híreket hallunk a perkátai pálinkákról is. 

– Az egész régió pálinkakészítési kultúrája évről évre fejlődik. Tény, hogy több komoly országos versenyen szerepeltek remekül a pálinkáink. Elég, ha csak azt említem meg, hogy 2020-ban Quinttessence versenyen több mint ezer pálinka közül a perkátai trópusi mix lett a legjobb. 

E sikert illetően arról, hogy mekkora győzelemről van szó, érdemes idézni a szervezők által az ország egyik legrangosabb versenyének a honlapján közzétett, mondjuk úgy, a verseny filozófiáját. 

 

„A Quintessence még inkább a legjobbak, a legnagyobbak versenye legyen. Az ő termékeikre, véleményezésére fordítsuk a legtöbb időt. Részleteiben mélyebb, átfogóbb, sokrétűbb, részletesebb és még objektívebb visszajelzést kapjanak a nevezett mintáikról az arra érdemesek. Növeljük a champion díjak értékét! Tényleg csak a legkiválóbbak kapják meg a kivételes elismerést, minél nagyobb értéke legyen egy nagy aranyéremnek!” 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában