Kvíz

2022.01.06. 07:00

Vízkereszt, vagy amit akartok! Mit akartok?

Január hatodikával, vízkereszttel lezárul a karácsonyi ünnepkör, és elkezdődik a farsangi időszak. Ez az ünnep rendkívül fontos a katolikus emberek számára, ilyenkor van a vízszentelés, a szenteltvízből pedig régen krétát is szenteltek

Morva Dávid

Korábbi cikkeinkben már felidéztük a jeles naphoz kapcsolódó hagyományokat, szokásokat. Január 6-hoz számos népi időjárási megfigyelés, sőt, babona is kapcsolódik. Csak egyet most. Vízkereszt napján fonni kell: akkor hosszabbak lesznek a kolbászok!

A nyugati keresztényeknél vízkereszt, a keleti ortodoxoknál karácsony napja január hatodika: szép ünnep mindkét részről! Vízkereszt a nyugati rítus és  hagyomány szerint a tizenkét napos karácsonyi ünnepkör zárónapja, régi elnevezésén szentkereszt napja, az Úr megjelenésének napja.

Görögül Epiphania, a megnyilvánulás  napja: a pogány mitológia szerint ekkor jelent meg az istenség, és ekkor imádták. A III. századtól a keleti keresztény egyházakban Krisztus születése napjaként tartották nyilván, ezért ülik az ortodox hívők ilyenkor a karácsonyt.

Alábbi kvízünkben pedig tesztelheti tudását:

 

 

1.
Minek szokás még nevezni vízkeresztet?
2.
Melyik ünnepkör végét jelzi ez a jeles nap?
3.
Milyen időszak veszi kezdetét január 6. után?
4.
Az Érdy-kódex szerint, hogyan nevezik még a január 6-át követő hat vasárnapot?
5.
Köztudott, hogy Jézus ezen a napon keresztelkedett meg a Jordán folyóban. Azonban még egy ponton kapcsolódik ez a nap a Megváltó életéhez. Mi volt ez?
6.
Milyen szokás kapcsolódik ehhez a naphoz?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában