VIDEÓ

2022.01.22. 17:00

Tilos a hókotrót előzni!

A Magyar Közút szakemberei folyamatosan, ütemezetten végzik az országos hálózaton a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat. A közútkezelő járműveit azonban sok esetben szabálytalanul közlekedő autósok akadályozzák a munkavégzésben, amikor a gyorsforgalmi utakon konvojban haladó gépek közé hajtanak. Emiatt az elmúlt havazások során több baleset is történt. Szombaton az ország nagy részén várható havazás, hófúvás, így a közútkezelő gépei is folyamatosan az országos utakon teljesítenek majd szolgálatot, ezért a hasonló szituációk elkerülése érdekében arra kér mindenkit a Magyar Közút, hogy – a KRESZ szabályok szerint – ne előzzék meg a munkagépeket és tartsanak tőlük megfelelő követési távolságot.

Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A gyorsforgalmi utakon a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat konvojban végzik a szakemberek. Ilyenkor a belső sávban dolgozó jármű megy elöl, onnan ekézi a havat a külső sávba, ahonnan a mögötte jövő másik gép tolja le a havat az útról. A járművek között csak minimális távolság van, hogy a közlekedők ne kerülhessenek a járművek közé. Ennek ellenére a Magyar Közút tájékoztatása szerint általános jelenség, hogy a KRESZ előírásai ellenére megpróbálják szabálytalanul megelőzni: vannak olyan autósok, akik beállnak a hátsó jármű szórásterébe, amely így nem tudja a teljes pályaszélességet síkosságmentesíteni, ugyanis ilyenkor adott esetben a szabálytalan jármű oldalát, elejét sózzák a gépek, nem az utat. Az is általános tapasztalat, hogy a két konvojban haladó munkagép közé beállnak a szabálytalan autósok és utána már nem merik megelőzni az első autót, mert nem látják be a pályát a külső sávba ekézett hó, latyak miatt. Ugyanakkor, ha a két járműből álló konvoj hátul haladó teherautója megpróbálja kiengedni a beszorult járművet, akkor sokan megpróbálják követni a szabálytalankodó példáját és újabb autós állna be a munkagépek közé. Ezért is tartanak kis távolságot egymástól beavatkozás közben a járművek.

Az ilyen helyzetek miatt januárban három baleset is érte a Közút munkagépeit. A berettyóújfalui, a kardosi és a szegedi mérnökségekhez tartozó eszközök kezelői nem sérültek meg és a technikában is csak kisebb anyagi kár keletkezett, de a helyszínelések miatt így is órákra kiestek a munkából.

 

Az előrejelzések alapján újra jelentősebb havazás és hófúvás is várható, elsősorban az ország dunántúli területen, erről bővebb és pontos információkat az Országos Meteorológiai Szolgálat www.met.hu oldalán szerezhetnek az érdeklődők. A Közút továbbra is 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan végzi majd a szükséges beavatkozásokat, ezért is kéri az autósokat, hogy a hasonló esetek elkerülése érdekében a KRESZ szabályai szerint közlekedve haladjanak a konvojban dolgozó munkagépek mögött és tartsanak tőlük megfelelő követési távolságot. Utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak a www.utinform.hu oldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában