Rácalmás

2022.01.07. 07:00

Ortodox karácsony szeretettel, melegséggel

Rácalmás - A szerb ortodox hívők karácsonyra megnyitották a Rácalmás ófalujában lévő templomot, ahol ünnepi liturgiára gyűltek össze tegnap délután a helyi és dunaújvárosi hívők.

Török Tímea

Káplán Pál esperes a karácsonyi ceremónia során  Fotó: Laczkó Izabella

Fotó: LI

A Julianus-naptárhoz igazodva az ortodoxok vízkereszt napján, azaz január hatodikán tartják a szentestét, amelyet háromnapos karácsonyi ünnep követ. 

Mohainé Csupity Szofia, a Rácalmási Szerb Hagyományőrző Egyesület elnöke a legnagyobb közösségi oldalon is közzétett meghívójában szeretettel és melegséggel invitálta a kisváros szerb ortodox templomába Jézus születésének ünnepére a közösség tagjait és az érdeklődőket. 

A bádnyák – vagyis az istentisztelet – délután 14 órakor kezdődött. A színes ikonok és gyertyák között tömjénfüstben folyt a ceremónia. A szertartás nyelve alapvetően szerb volt, de magyarul is hangzottak el részletek. 

Az ősi szokásoknak megfelelően a rácalmási templom kövén is szalmát szórtak szét, mert a halmok a jászolt jelképezik, vagyis azt, hogy a szerb ortodox hívők felkészültek Jézus fogadására. 

A szertartás során Káplán Pál esperes megszentelte a tölgyfaágakat, amelyekből később a templom mellett tüzet raktak, és a máglya köré gyűlve énekeltek a hívők a helyi női kórussal kiegészülve. Itt az esperes magyarul is kihirdette: Krisztus megszületett. 

A különleges, több szólamban előadott balkáni dalokat énekelve a közösség tagjai meghatódva ünnepeltek. Végül Káplán Pál megköszönte a jelenlévőknek, hogy eljöttek, külön köszönetet mondott a női kórus tagjainak, hogy megörvendeztették a közösséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában