Adony

2022.01.17. 11:51

Nemcsak remek borászok, hanem a kertben is tudnak

Remek, majdhogynem tavaszi idő fogadta az adonyi szőlőhegyen a Duna menti Szent Orbán Borrend tagjait. Az összejövetel célja a Szent Orbán-kápolna körüli terület rendbetétele volt.

Agárdy Csaba

Közösségi, társadalmi munkára hívta tagjait, és minden jó szándékú segítőt a Duna menti Szent Orbán Borrend az adonyi szőlőhegyen lévő Szent Orbán-kápolnához. Huszonöten jelentek meg – eltökélten – szombaton délelőtt a kilenc órai kezdésre. 

– A tervünk a veszélyesebb fák koronájának megigazítása, a megdőlt fák kivágása, aprítása, elhordása volt, ezt meg is tettük. Sok segítséget kaptunk és nemcsak a borrend tagjai közül, hanem a szőlőhegyi barátainktól is, például a szerszámok biztosítása terén. Hiszen szükségünk volt komoly gépekre is, nem csak kézi szerszámokra. Az eltervezett munkákat elvégeztük, sikerült széppé tenni a környéket – tudtuk meg Schmidt Attilától, a borrend nagymesterétől. 

 

Volt munka a Szent Orbán-kápolna körül, de szorgos kezekből sem volt hiány szombaton délelőtt Fotók: AKA

Arról is információt kaptunk, hogy a nyári koccintás a kápolna előtt lesz, és hogy ne vesszen semmi se kárba, a levágott faágakat összegyűjtötték, és a koccintáskor egy nagyszabású szalonnasütést terveznek a szombaton levágott ágak segítségével, vagyis a tűzrevalóval nem lesz gond. 

A munka igen jó hangulatban zajlott, és nagyon fegyelmezetten. Amire nagy szükség is volt, hiszen a fák lombkoronáját nem olyan egyszerű átalakítani, mondhatjuk, balesetveszélyes feladat. (Szerencsére volt bőven védőital is, leginkább forralt bor formájában.) 

 

Amit lehetett, rögtön eltüzeltek a borrend tagjai, szimpatizánsai

A szombati összejövetellel kezdődött meg hivatalosan a borrend 2022-es éve, és folytatódik a január 22-i Vince-napi vesszővágással, és pincelátogatással. Ekkor hét pincét járnak majd be a résztvevők, megkóstolják egymás borát – természetesen szigorúan kritizálva, hiszen a szomszédé sohasem olyan jó, mint a sajátunk, és természetesen lesz harapnivaló is. 

Ami bizonyos, hogy egyre több a fiatal a borrendben, akik lelkesek, tele vannak bizonyítási vággyal. Ennek köszönhetően jobbnál jobb borok készülnek az adonyi szőlőhegyen, de ami a legfontosabb, egyre inkább összetartó, egymást segítő társaság alakul. 

A fák lombját rendbe tenni nem volt egyszerű feladat

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában