Ez történt

2022.01.21. 11:30

Kárász Anna Dunaújvárosba is elhozta az olimpiai aranyat

Mozgalmas év volt 2021, amelyre a járványhelyzet rányomta bélyegét. Négyrészesre tervezett összeállításunkban a mögöttünk hagyott esztendő legfontosabbnak ítélt eseményeire pillantunk vissza. Most lássuk a harmadik negyedévet.

Szabó Szabolcs

20210811 Dunaújváros Kárász Anna kajakozó olimpiai aranyérmes, portré Fotós: Laczkó Izabella LI Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Laczkó Izabella

Július 

Őze Áron igazgató a már húsz éve a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza kötelékében dolgozó Csadi Zoltánt nevezte ki az intézmény művészeti vezetőjének. 

Július 1-jén, a köztisztviselők és kormánytisztviselők napján Pásti Norbert, a városüzemeltetési és beruházási osztály közterület-felügyelő ügyintézője vehette át a Dunaújváros Közszolgálatáért díjat. 

A Gyulai Várszínházban mutatta be a hónap elején a Bartók kamaraszínház társulata Győrei Zsolt – Schlach­tovszky Csaba: Hamlear, a dán királyfiból lett brit király című előadását. 

Július 3-án rendezték meg a 2. Duna Szerszám Kupa autós szlalomversenyt, amelyet egyben az országos bajnokság harmadik fordulójaként is jegyeztek. 

Július 2–10. között a Dunaújvárosi Repülőtéren rendezték meg a 66. Nemzeti Vitorlázórepülő Versenyt. 

Július 5-én tíz órakor Varga-Csajkás Zoltán, a Metal Fac­tory fesztivál operatív szervezője a közönséggel együtt hangos visszaszámlálásba kezdett, aminek végén feltépte a főbejárat fémkerítését, és a kapuk előtt várakozó, jókedvű, éneklő tömeg megrohanta a bejáratot. Ezzel kezdetét vette az egy hétig tartó rock-, metál- és punkfesztivál. A rendezvényen több mint 100 magyar zenekar lépett fel. 

Hatvan évvel ezelőtt szereztek képesítést az egykori Dunai Vasmű MÜM 316. számú Iparitanuló Intézetében az esztergályos szakmában, és az egykori diáktársak újra találkoztak, hogy fel­elevenítsék a tanulóidők közösen átélt emlékeit. 

Huszonhárom év után nyert ismét világversenyt egy magyar női utánpótlás vízilabda-válogatott. A szentesi Eb-győztes csapat alappillérei voltak a dunaújvárosi Kardos testvérek, Dominika és Laura. 

Bejegyezték a modellváltó egyetemeket fenntartó alapítványokat – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Az ITM tájékoztatása szerint 2021. augusztus 1-jével csatlakozik az új fenntartói modellben működő intézmények sorába több más felsőoktatási intézmény mellett a Dunaújvárosi Egyetem is. 

Négy középiskola élén is a korábbi vezetők folytathatták a munkát. Így a dunaújvárosi Hild József Technikum, Szakképző Iskola és Szakiskola intézményvezetője, Kolics Gábor, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola igazgatója, Magyar András, a Rudas Közgazdasági Technikum és Kollégium igazgatója, Szemenyei István, míg a pusztaszabolcsi Szabolcs Vezér Technikum igazgatója további három éven keresztül Mátyás Julianna lett. 

Aláírták a Duna mente –Fe­jér megye különleges gazdasági övezetéről szóló megállapodást Iváncsa és Rácalmás vezetésével, amelyet örömmel nyugtázott Kulcs és Adony polgármestere is, hiszen az együttműködésből olyan fejlesztési lehetőségek adódnak, amelyek a településeken élők érdekeit szolgálják. 

A dunaújvárosi nevelésű Kárász Anna szülővárosában is bemutatta olimpiai aranyérmét Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Augusztus 

Augusztus 1-jén Fejér megye déli részén komoly gondokat okozott az átvonuló viharlánc. Több mint harminc alkalommal riasztották a tűzoltókat Sárbogárd, Dunaújváros, Rácalmás térségében. 

A Dunaújvárosból elszármazott Kovács Adél divattervező, dizájntanácsadó és egyetemi oktató tervezte a magyar csapat tokiói olimpiai formaruha-kollekcióját a NUBU divatcégnél. 

Közel hatvanfős dunaújvárosi küldöttség – élén a ­DKSE tornaszakosztályának ­lelkes növendékeivel – fogadta a Liszt Ferenc Repülőtéren a tokiói olimpiáról hazatérő, a magyar tornasportot a játékokon egyedüliként képviselő Kovács Zsófiát és mesterét, Trenka Jánost. 

Azon kívül, hogy alapítványi fenntartásúvá vált augusztus 1-től a Dunaújvárosi Egyetem, két új tevékenységgel is bővült a szervezeti felépítése: ide integrálták a Bánki Donát Technikumot, és a nemzetközi szintű nukleáris tudásszervező platformot. 

Gurisatti Grétával, Garda Krisztinával, Magyari Aldával és Szilágyi Dorottyával a soraiban olimpiai bronzérmet szerzett a magyar női vízilabda-válogatott a tokiói játékokon. 

A dunaújvárosi nevelésű Kárász Anna olimpiai bajnok lett kajak négyesben. 

Ünnepélyesen iktatták be hivatalába Czeglédi Péter Pál dunaújvárosi lelkipásztort a református templomban. Az istentiszteleten részt vett Balog Zoltán református püspök is. 

Augusztus 6-tól 19-ig tizennégy művész alkotott a kulcsi hajóállomáson a SKICC Művészeti Egyesület nemzetközi alkotótelepén. 

Augusztus 20-a, az államalapítás alkalmából rendezett önkormányzati ünnepségen Kálnay Adél író, költő a Dunaújváros díszpolgára kitüntető címet vehette át. 

A Pentele Sport-, Kultúr- és Hagyományőrző Egyesület Szent István-napi ünnepségén a Pro Pentele díjat Braun Ervin baptista gyülekezeti vezetőnek adományozták. 

Augusztus 21-én elözönlötték a zenészek, és egy napra átvették a hatalmat a Szalki-szigeten. Ezen a napon minden a zenéről szólt, egymás mellett adta át magát az együtt muzsikálás élvezetének profi és amatőr, fürdőszobai és nagyszínpadi énekes a City Rocks dunaújvárosi koncertjén. 

 

Augusztus 1-jével magánegyetem lett a dunaújvárosi campus is Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Szeptember 

A Dunaújvárosi Egyetem képzéseire 111 fő nyert felvételt pótfelvételi eljárásban. Ez a 2020-as évhez képest 46 százalékos növekedést jelent. 

1951 szeptemberében új iskola nyílt meg az épülő városban, mégpedig a húsz tantermes Vasvári Pál Általános Iskola. 2021. szeptember 1-jén tehát a hetvenéves jubileumi tanévet kezdték meg az intézményben mintegy ötszáz tanulóval. 

Dunaújváros alapításának 70. évfordulója jegyében és a 92. Ünnepi Könyvhét alkalmából újra várta az érdeklődőket a KönyvTér a Városháza téren. A színes programok minden életkorú városlakót igyekeztek megszólítani. Az újrahasznosított könyvekből készült virágdekorációval ékesített színpadon a Quintia Együttes, Farkas Erik és Beretka Ádám lépett fel. 

Hagyományteremtő céllal rendezte meg szeptember 10-én a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza a Bartók éjszakáját, amit egyben évadnyitónak is szánt. Vendégek voltak: Quintia zenekar, Mikuli Ferenc, Varga Livius, Győrei Zsolt, Schlachtovszky Csaba. Böröcz György, mindenki Gyugyója, aki huszonöt évig volt a Bartók színpadi díszítője, ügyelője elhunyt 2020 decemberében. A stúdióterem mostantól Böröcz György nevét viseli. 

Az év eleji vállalkozók bálján került volna sor, ha a vírushelyzet lehetőséget adott volna a megrendezésére, így az elismerést szintén a jubileumi ünnepségen adták át. A díjazottak: Szaló-Pál László, a Dunafin Zrt. gazdasági igazgatója, Füredi Gábor, az Ecotech Zrt. vezérigazgatója, Nagy Viktória és Nagy Attila, a Teddy-86 Kft. tulajdonos-vezetői. 

Három nap, nyolc sztárfellépő, több mint húsz színpadi program, színes gasztrokínálat, közel tíz kiállítás, rengeteg gyermek és kísérőprogram és tök minden mennyiségben – ezzel várta az érdeklődőket a XVII. Rácalmási Tökfesztivál. 

A DLSZ és az Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesülete felhívására ismét együtt futott a város. Az adományozók több mint 800 ezer forintot kocogtak össze. 

Csadi Zoltán lett a Bartók művészeti vezetője Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában