Hasznos tanácsokkal

2022.01.26. 11:30

Ha a baba mozgása nem olyan

Hogyan legyünk jó szülők? Hol van az egészséges határ féltés és túlféltés között? Hogyan ismerjük fel, amikor valóban és komolyan beteg a gyerek? Ismerős kérdések, ugye? Szülőként az elsők között a babák mozgásfejlődése miatt aggódunk. De a hordozási tanácsadó remek összefoglalója segítségével mindennek utánajárhatunk.

Török Tímea

Fotó: LI

Először is: minden babánál vannak egyéni eltérések – szögezi le Horváth Zsuzsi. 

– Hordozási tanácsadóként sajnos egyre többször találkozom, olyan babákkal, akiknek valamilyen izomtónus-eloszlási zavaruk van. Gyakran csak a hordozásnál derül ki a feszesség vagy lazaság. Jogosan merül fel, hogy mégis mi ez a probléma, és mit lehet vele kezdeni? Először is, azt javaslom, amit a Galaxis Útikalauz: ne ess pánikba! 

Megesik, hogy egy újszülöttnél ellazult izomzat mellett egyes izomcsoportok feszes, azaz rövidült helyzetben maradnak, majd fájdalmassá válnak. Emiatt a baba bizonyos mozgásokat kerülni fog, vagy kevesebbet mozog, így aztán a mozgásfejlődésben lemaradhat a kortársaihoz képest. 

Gyakran csak a hordozásnál derül ki, hogy a babáknak, valamilyen izomtónus-eloszlási zavaruk van Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A legfontosabb kérdés, hogy milyen jelekre érdemes odafigyelni? Mert már néhány hetes csecsemő esetében is árulkodók lehetnek a ferde fejtartás, féloldalas szopás (ha a baba csak az egyik mellből, fejét csak egyik irányba fordítva hajlandó szopizni), fejét alig fordítja el, helyette tekintetét jobbra-balra vezeti, egész testével fordul a nyak forgatása helyett. 

A későbbiekben sokatmondó, ha a karját vagy karjait szokatlan kicsavart pózban tartja, ha síráskor háton fekve fejét hátra feszíti. Vagy ha forgás helyett erőlködve próbál felülni, ha hason fekvéskor fájdalmasan sír, „repülőzik”, ha kinyújtott karral támaszkodik hason fekvésben alkartámasz helyett. Fontos jelzés, ha nem kúszik vagy féloldalasan kúszik, ha a mászás késik, féloldalas, lábait nem, vagy nem ügyesen mozgatja, vagy éppen a mászásból nem tud leülni, vagy csak egyik oldalra ül ki. Az életkori sajátosságokra vonatkozó lista egyébként megtalálható a Gézengúz Alapítvány weboldalán. 

Horváth Zsuzsi szerint az elsődleges, hogy ne ess pánikba 

Ha valamilyen rendellenességet tapasztal a szülő, akkor sokszor Facebook-csoportból, vagy ajánlások útján tájékozódik. Ezzel az a gond, hogy ha valakinek bevált egy terápia, még nem biztos, hogy másnak is az lesz a megfelelő. Ha egy módszer terapeutáját kéri fel a szülő, hogy mérje fel a gyermekét, annak a szakembernek az adott terápiára fókuszálva kell megoldást nyújtania, nem feladata és nem is kompetens más terápiákra rálátni. Akkor mégis, kihez és hova lehet fordulni? 

– Hordozási tanácsadóként azt javaslom, első körben a házi gyermekorvosunkat keressük fel, a 0–3 év közötti gyermeket habilitációs kezelésre és a DSGM-kezelésekre ő adhat beutalót. Második körben pedig forduljunk fejlődésneurológus szakemberhez. Sajnos, csecsemő és gyermek fejlődésneurológus Dunaújvárosban nincs, a háziorvosok általában Székesfehérvárra, vagy Gárdonyba irányítják a szülőket. Teljes körű diagnosztikát kínál a Gézengúz Alapítvány is, a hozzánk legközelebbi telephelyük a budafoki. Mind a Tóparti Ambulancia, mind a Gézengúz Alapítvány honlapja informatív mozgásfejlődés témakörben, de hiteles információt kaphatunk Ónodi Ágitól, a Hordozóház szakértőjétől is. 

 

Dunaújvárosban szomatopedagógus dolgozik a rendelőintézetben, dr. Baráthné Peterovicz Ágnes, hozzá beutalóval lehet bekerülni. De fordulhatunk a Pedagógiai Szakszolgálathoz a 0–3 éves korú gyermekek szűrése, korai fejlesztése miatt. 

– A Dévény Speciális Manuális ­technika-Gimnasztika Módszer (DSGM) két részterülete, a gyógyítás és a fejlesztés egymásra épül, a terápia mindkét tevékenységre megadja a gyakorlati útmutatást. A Dévény-módszert csak gyógy­tornász sajátíthatja el. A DSGM a mozgásrehabilitáció eddigiektől eltérő, gyökeresen új megközelítése. Sem elméletben, sem gyakorlatban nem azonosítható, vagy hasonlítható össze más módszerekkel. A ­DSGM speciális, manuális technikája a képessé tevés egyedüli eszköze és így minden habilitáció, rehabilitáció alapja. A DSGM szerint a gyógyulás a szabályos, teljes körű mozgásrehabilitációt jelenti. 

– A TSMT rövidítés Tervezett Szenzomotoros Tréninget jelent. A Lakatos Katalin által kidolgozott módszer konkrét feladatok elvégzésével fejleszt: felméréssel kezdődik, s személyre szabva kapja meg a neki megfelelő gyakorlatsort. A TSMT egy komplex szemléletű szenzomotoros mozgásterápia, 3 hónapos kortól kisiskolás korig. Segít az optimális mozgásfejlődésben, egyensúlyi nehézségekben, mozgáskoordinációban, beszéd indításban, de figyelmi és viselkedésbeli nehézségek esetén is hasznos lesz a tréning. 

Érdemes utánajárni, mert a szakemberek szerint a sikeres gyógyítás feltétele a minél korábban megkezdett kezelés. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában