Olvasóink fele-fele arányban állítottak élő és műfenyőt karácsonyra

2022.01.05. 11:30

A zselés szaloncukorka megosztja az embereket

Tavaly és idén is megkérdeztük olvasóinkat a karácsonyról, ajándékokról, étkezésről. Természetesen nem reprezentatív a felmérésünk, de egyfajta irányszámot mutat. Lássuk, idén milyen statisztikák születtek.

Kállai Félix

Sokan vásároltak, kaptak okosórát ajándékba karácsonyra. Bereczk Éva is egy ilyennek örülhetett Fotó: mw-archív

Fotó: Zantleitner Ingrid

Fenyőfa - Olvasóink fele-fele arányban állítottak élő és műfenyőt karácsonyfának. Már tavaly is elenyésző volt azon olvasóink száma, akik földlabdás fenyőt díszítettek, idén senki sem vállalkozott erre. 

Terítéken a szaloncukor és a bejgli - A zselés szaloncukor megosztja az embereket, van, aki imádja, más nem emeli a szájához. Olvasóink 56,25 százaléka szereti ezt az édességet, 12,5 százalék szerint bármi jöhet, csak a zselés nem. A többiek a minőséget az árral határozzák meg. Olvasóink negyede drága szaloncukrot vesz, mert ettől várják a fantasztikus ízélményt, a maradék 6,25 százalék szerint inkább olcsó legyen. Talán a dekoráció fontos, nem az íz, vagy nem látnak akkora különbséget minőségben az olcsó és a drága szaloncukrok között. 

Olvasóink huszonöt százaléka a drága szaloncukrot választja, mert ettől várja a fantasztikus ízélményt

Következő kérdésünk szentségtörés lehet egyesek körében, mert arra voltunk kíváncsiak, hogy vásárolt-e bolti bejglit? 30 százalék beismerte tettét. Majdnem 70 százalék szerint csak a házit fogyasztja, mert ez az igazi. Olvasóink elenyésző százaléka a sütés mellett kipróbálta a boltit is. 44 százalékuk a mákosat, 50 százalékuk a diósat, 6 százalék pedig a gesztenyés bejglit kedveli. Ez nagyjából megfelel a tavalyi arányoknak, tehát ízlésünk nem változott. 

Olvasóink többsége halászlét, töltött káposztát és kacsasültet fogyasztott karácsonykor, de akadt olyan is, aki rántott hallal, vagy éppen sült pulykával ünnepelt. Bizonyára többen vagyunk, akire illik ez a vicc: karácsony után már be tudom gombolni a nadrágomat. Nemsokára eljön az idő, hogy magamon is… 

Milyen ajándékot választottunk? 

Bizony ez okozza a legnagyobb karácsonyi stresszt. Kinek mit vásároljunk? Olvasóink közül kávét, teát vagy csokoládét 31,25 százalék ajándékozott. Ezek mindig jól jönnek, nem lehet melléfogni vele, nem úgy, mint a ruhával, amit színben, anyagban és stílusban is el kell találnunk. Olvasóink 43,75 százaléka vásárolt szeretteinek ruhát vagy cipőt. Természetesen ezeket meg lehet előre venni a megajándékozottal is, így kizárt a csalódás. 35 százalék illatszerrel lepte meg szerettét. Áttérve a kultúrára, egy tartalmas könyv vagy e-book, CD szép ajándék lehet, 12,5 százalék választott ilyen meglepetést. 18,75 százalék szeszes italt vett. Egy finom, különleges bor jó választás lehetett. Egy utalvány biztos ajándék, hiszen a megajándékozott saját maga döntheti el, hogy mire költi az összeget, ráadásul sokkal elegánsabb, mintha pénzt adnánk, bár annak előnye, hogy bármire és bárhol elkölthető. Olvasóink negyede ajándékozott utalványt. 10 százalékuk utazással lepte meg a családot. A műszaki cikkeket tekintve három lehetőséget adtunk meg. A sláger mobiltelefont, amit olvasóink közel 20 százaléka ajándékozott. Kis értékű műszaki cikket senki sem vásárolt, ellenben nagy értékűt olvasóink fele választott, ez a tavalyi 13 százalékhoz képest óriási ugrást jelent. Meglepő módon olvasóink negyede készített saját kezűleg meglepetést. Becsülendő az ilyen ajándék. 

Mennyit költöttünk idén ajándékra? 

Szerencsés az az ember, akinek a pénztárcája nem határolja be az ajándékozását. Olvasóink negyede 10–25 ezer forint között költött ajándékra. 25–50 ezer forint között 12,5 százalékuk vásárolt, 50 ezer forint fölött pedig 62,5 százalék. Olvasóinkra bízzunk, hogy ez nagy összeg, vagy csak drágaság van. Viszonyításként a tavalyi érték 30 százalék volt. 

Nincs karácsony Kevin nélkül? 

Bizony ez így van, és egyre népszerűbb a Reszkessetek betörők című film. Tavaly olvasóink 13, idén 20 százaléka izgult az otthon hagyott kisfiúért. Pedig a karácsony a családdal az igazi, olvasóink boldogok lehetnek, hiszen a válaszadók mindegyike szerettei körében tölthette az ünnepeket. Ez a legfontosabb, többet ér minden ajándéknál! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában