A jogász válaszol

2022.01.30. 14:00

A végrehajtási kifogás szabályai

duol.hu

Fotó: Shutterstock

Végrehajtási kifogással a bírósági végrehajtó által megtett intézkedés ellen lehet élni. Végrehajtási kifogást akkor lehet előterjeszteni, ha a végrehajtó által megtett intézkedés vagy annak elmulasztása a végrehajtási eljárás szabályait és a kifogást előterjesztő jogát vagy jogos érdekeit lényegesen sérti. A végrehajtási eljárás szabályainak megsértése akkor számít lényeges szabálysértésnek, ha annak a végrehajtási eljárás lefolytatására érdemi kihatása volt. Végrehajtási kifogással élhet az eljárásban részt vevő adós, a végrehajtást kérő vagy az az érdekelt, akinek a jogát vagy jogos érdekét lényegesen sérti a végrehajtó jogszabálysértő intézkedése. 

A kifogást a végrehajtó kifogásolt intézkedésétől számított 15 napon belül lehet benyújtani. A végrehajtási kifogást annál a végrehajtónál kell előterjeszteni, amelyik az intézkedést meghozta. A kifogásban meg kell jelölni, hogy a kifogást benyújtó melyik végrehajtói intézkedést kifogásolja. Nincs tehát lehetőség arra, hogy valaki általánosságban sérelmezze a végrehajtó eljárását vagy működését, hanem konkrét intézkedés ellen lehet kifogást előterjeszteni. A végrehajtási kifogás benyújtásakor illetéket kell fizetni, amelynek összege 15 ezer forint. Ha azonban a bíróság a kifogást alaposnak találja, akkor a kifizetett illeték visszajár. Ha a kifogásolt intézkedés lényegesen jogszabálysértő, a bíróság a kifogásolt intézkedést egészben vagy részben megsemmisíti, vagy a végrehajtó intézkedését egészben vagy részben megváltoztatja. A bíróság a kifogásolt intézkedést hatályában fenntartja, és a kifogást elutasítja, ha a kifogásolt intézkedés a jogszabályoknak megfelel vagy nem lényegesen jogszabálysértő. 

Dr. Unger Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában