Ez történt

2022.01.17. 07:00

A Covid-járvány meghatározta az elmúlt év első negyedévét is

Mozgalmas év volt 2021, amelyre a járványhelyzet alaposan rányomta bélyegét. Négy részesre tervezett összeállításunkban a mögöttünk hagyott esztendő legfontosabb eseményeire pillantunk vissza. Az első negyedév.

Szabó Szabolcs

2021.03.04. Mennek haza a gyerekek a Gárdonyi Géza Görögkatolikus Általános Iskolából Dunaújváros Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Január 

Tizennégy katona teljesít szolgálatot immáron nyolcadik hete a Szent Pantaleon Kórházban. A katonák fő feladata, hogy tehermentesítsék az egészségügyi dolgozókat, segítsenek az eszközök, gyógyszerek szállításában. 

Elszaporodtak a hódok a Kikötői-öböl felső részénél, s „munkásságuk” nyomát őrzik a part menti fák. A hód hazánkban védett állat, eszmei értéke 50 ezer forint. A megoldás szakértőnk szerint az lehetne, ha a betelepítéssel az ember beavatkozott, akkor a beavatkozását a későbbiekben kontrollálja is. Korábban szóba került a földművelésügyi tárcánál, hogy visszavonják a hód védettségét biztosító szabályozást, hiszen a faj már nem veszélyeztetett, nem fenyegeti kihalás. 

2021. március 1-jével lépett életbe az új városi buszmenetrend Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Január 10-én, vasárnap, vízkereszt (Epifánia – jelentése jelenés, Úrjelenés) ünnepéhez kapcsolódva Kovács István görögkatolikus parókus és Szaplonczay Máté diakónus, hívők jelenlétében megszentelte a Dunát a régi kompkikötőnél. 

Több mint 1,3 milliárd forintot kapott a dunaújvárosi felsőoktatási intézmény arra, hogy két kollégiumi épületét kiválthassa a PPP-konstrukcióból. 

A járványhelyzet miatt nem rendezték meg a népszerű Carissa Kupa kispályás labdarúgótornát. 

A horvátországi földrengések hatására a dunaföldvári templom stukkói megrepedtek, a mélybe zuhantak. Személyi sérülés nem történt. 

Egy úgynevezett Insighters légútmenedzsment-készlettel gazdagodott a Szent Pantaleon Kórház gépállománya. A 11 millió forintos eszközt még a 2019-es jótékonysági bál bevételéből és egyéb támogatói felajánlásból vásárolták. 

A Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza decemberben elveszítette a lelke egy részét. Böröcz György (1963–2020) – vagy ahogy mindenki hívta „Gyugyó” – színpadi díszítő, ügyelő volt a Bartókban. Egy emberöltőnyi időt töltött itt, összesen nem kevesebb, mint 25 évet. Barátok, pályatársak közösen emlékeztek a teátrum előtt Böröcz Györgyre. Az intézmény vezetésének döntése alapján a Bartók stúdiótermét Böröcz Györgyről nevezték el. 

A Dunaújvárosi Egyetem január 18-án közölte , hogy a modellváltáshoz kapcsolódó elképzeléseket, egyeztető tárgyalások kezdeményezését és folytatását a szenátusa egyhangúlag támogatta. Az alkalmazott tudományok egyetemeként az iparvállalatokkal való szoros együttműködésre törekszenek, amit elősegíthet egy, a jelenleginél rugalmasabb kereteket biztosító, versenyképesebb modell. 

Kulcsi és rác­almási horgászok, valamint a területileg illetékes halőri szolgálat munkatársainak részvételével a múlt héten megkezdődött a közel nyolc hektáros Kulcsi-öböl megtisztítása. 

Magyarország történetének legnagyobb zöldmezős beruházását valósítja meg az SK Innovation a Fejér megyei Iváncsán: a dél-koreai vállalat 681 milliárd forintos fejlesztéssel új akkumulátorgyárat épít, ezzel 2500 embernek ad majd közvetlenül munkát – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. 

Március 8-tól ismét bevezették a digitális oktatást Fotó: Szabóné Zsedrovtis Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Február 

Nagy érdeklődés kísérte lapcsoportunk Mozaikkereső játékát, a Dunaújvárosi Hírlap előfizetői közül például 848-an próbáltak szerencsét. Közülük az előszállási Bagó János nyerte a helyben fődíjnak számító, 1 millió forintot tartalmazó Edenred-bevásárlókártyát. 

Három tagóvodában nem volt távfűtés, műszaki problémák miatt. Gyenes Józsefné, a Dunaújvárosi Óvoda vezetője elmondta, szerdán reggel egyeztetett az ügyben a DVCSH vezetőivel. 

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere intézményvezetői kinevezéseket adott át a hazai klinikai központok, a budapesti centrumkórházak és a megyei kórházak igazgatói részére. A január 1-től érvényes kinevezés szerint a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet intézményvezetője továbbra is dr. Mészáros Lajos. 

A nukleáris ipar gazdasági és technológiai kitörési pontot jelent Magyarország számára. Az ágazatban rejlő lehetőségek kiaknázásához a szakemberképzési és kutatás-fejlesztési kapacitások megerősítésére, rendszerbe foglalására van szükség. E folyamat kulcsszereplője lehet a Dunaújvárosi Egyetem, amelynek jövőképéről, fejlesztéséről egyeztettek a kormány képviselői az intézmény vezetőivel február 12-én az egyetemen. 

Őze Áron maradt a Bartók élén

Megkezdték a szelektív hulladékgyűjtő edényzetek kiosztását Dunaújvárosban. 

Több mint 1,4 milliárd forintos beruházással nagy teljesítményű maszkgyártó gépet állított üzembe a Vajda Papír Kft. Dunaföldváron. 

Elfogadták Dunaújváros költségvetését. Az ezt megalapozó számadatok alapján a költségvetési főösszeg 33 milliárd 917 millió 292 ezer forint a 2021-es évre. 

Korán jött a tavasz, február végén már kinyitott a Vasmű úton található Adria Fagyizó. 

Lengyel Szabolcs lett a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes új művészeti vezetője. 

Lengyel Szabolcs lett a Vasas vezetője Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Március 

Március 1-jétől szinte teljesen átalakult a helyi buszközlekedés menetrendje. 

Az üzletek és szolgáltatások március 8-tól március 22-ig tartó zárását, továbbá az óvodák és az általános iskolák április 7-ig tartó bezárását jelentették be. 

Evgeny Tankhilevich, az ISD Dunaferr Zrt. legfőbb, általános vezérigazgató-helyettese ismét arról tájékoztatta a munkavállalókat, hogy a cég nem tudja egy összegben kifizetni a munkavállalók februári bérét sem. A munkáltató így legkésőbb 2021. március 10-ig teljes összegben kifizet minden olyan munkabért, amelynek havi összege a nettó 200 ezer forintot nem haladja meg. 

A dunaújvárosi női vízilabdacsapat 16 év után ismét bejutott az Euroliga négyes döntőjébe. 

Húszmillió forint értékben végeztek felújításokat, fejlesztéseket a Hild középiskolában. 

Március közepén eldőlt, Pintér Tamás polgármester július 1-től a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza igazgatójának a következő öt évre Őze Áron Jászai Mari-díjas színművészt nevezte ki. 

Napokon át nem volt fűtés és meleg víz a dunaújvárosi sportcsarnokban, így a DKKA kézilabdacsapata nem hazai pályán, hanem Győrben játszotta soros bajnoki találkozóját. 

Kaszás Zsoltot neveztek ki a Rosti Pál Gimnázium és Általános Iskola intézményvezetőjének. 

Felmerült, hogy a Magyar Evangélikus Egyházhoz kerülne a Móricz Zsigmond Általános Iskola. A szülők egy része hevesen tiltakozott az esetleges fenntartóváltás miatt, amelyből később nem lett semmi. 

Egy héttel súlyos közlekedési balesete után elhunyt a dunaújvárosi sportélet ikonikus alakja, Bába Mihály. 

„Tiszta vizet öntünk a Dunába” címmel vízvédelmi kiadványt állítottak össze a helyi papírgyárak. A dunaújvárosi Dunafin, Dunacell és Hamburger Hungária vállalatok, valamint a dunaföldvári Vajda-Papír közös kiadványa bemutatja, hogy egy papírgyár miként lehet környezet- és vízkímélő. 

Negyvenedik alkalommal rendezték meg az egyedülálló Arany Üst korosztályos úszóversenyt a Fabó Éva Sportuszodában. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában