Hasznos tanácsokkal

2021.12.09. 07:00

Vigyázzunk, adventkor sem tétlenkednek a tolvajok

Advent időszakában megnövekszik a forgalom az áruházakban, a karácsonyi vásárokban. A tömeg jelenléte pedig sajnos a tolvajokat is tettre sarkallja.

Molnár Emese

Fotó: LI

Ha kellőképpen elővigyázatosak vagyunk, akkor megelőzhető, hogy az ünnepi készülődés közepette bűncselekmény áldozatává váljunk. A Dunaújvárosi Rend­őrkapitányság bűnmegelőzési alosztálya minden évben kiemelt figyelmet fordít erre az időszakra is. A legfontosabb prevenciós tanácsokat Kiss Dénes rendőr őrnagy, az alosztály vezetője vázolta lapunknak. 

 

– A gondolataink ilyenkor már az ünnep körül járnak, és hajlamosak vagyunk arra, hogy nem figyelünk eléggé a vagyontárgyainkra. Természetesen lopások az év bármelyik napján előfordulhatnak, de a tolvajok számára igen kedvezőek a mostani körülmények, amikor is korán sötétedik, zsúfolásig teltek a parkolók, nagy a tömeg a boltokban és a karácsonyi vásárokban. Fontos, hogy mindig legyünk elővigyázatosak, és figyeljünk az értéktárgyainkra – mondta az őrnagy. 

Ha kocsival megyünk vásárolni, akkor az autó utasterében látható helyen ne hagyjunk értéktárgyat. Nemcsak pénztárcákra, telefonokra kell gondolni. Novemberben történt például az az eset városunkban, hogy a kocsiban hagyott horgászfelszerelés miatt törtek fel éjszaka egy autót, de szerszámgépek eltulajdonítása miatt is indult már eljárás. 

– Az autófeltörések tekintetében sem kirívó a helyi statisztika, nem jellemző nálunk, és ha ezt a tanácsot megfogadjuk, akkor sokat tehetünk annak érdekében, hogy ez így is maradhasson – tette hozzá Kiss Dénes. 

 

A zsúfolt parkolókban se lankadjon a figyelmünk, a táskákat és az értéktárgyakat ne hagyjuk őrizetlenül! <br> Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Mielőtt bemegyünk az áruházba vásárolni, ellenőrizzük le azt, hogy valóban bezártuk-e a gépkocsinkat. 

A boltokban sose hagyjuk őrizetlenül a táskákat. Gyakori dolog, hogy a bevásárlókocsik tartójába rakják a táskákat. Ilyenkor elég egy óvatlan pillanat, vagy csupán annyi, hogy átlépünk egy másik polchoz valamiért, és az értékeinknek addigra már hűlt helye. Az sem jó, ha a táskát a kabátokkal takarjuk le, a „profi” tolvajoknak gyerekjáték így is eltulajdonítani az értékeket. 

Jellemző az is, hogy ha végeztünk a vásárlással, akkor a táskát bedobjuk az első ülésre, majd hátra megyünk a csomagtartóhoz, hogy bepakoljuk a termékeket. Ez hiba, ugyanis takarásból könnyen odalopódzhat a tolvaj, vagy esetleg egy tettestársa eltereli a figyelmünket, közben pedig benyúlnak az értékekkel teli zsákmányért, és eliszkolnak vele. Ha bepakoltunk, zárjuk le az autónkat arra a kis időre is, amíg visszatoljuk a helyére a bevásárlókocsit. 

Kiss Dénes azt is kiemelte, nagy tömegben mindig gondosan ügyeljünk arra, hogy hol tároljuk az értékeinket. Ne tegyük a pénztárcákat, a mobiltelefonokat a kabát vagy a táska külső zsebébe, vagy éppen a nadrág hátsó zsebébe, hanem inkább a belső zsebekben tároljuk ezeket. Bankkártya sose legyen együtt a PIN-kóddal, ha lehet, akkor a pénzt és az iratokat is külön tároljuk. 

A válltáskákat sose csak az egyik oldalunkon hordjuk, hanem tegyük keresztbe, fonjuk át a nyakunkon, így nem tudják hirtelen mozdulattal leemelni. Ugyanígy nem kellene sokat nyomkodni a telefont a nagy tömegben, hiszen ezt is egy pillanat alatt kikapják a kezünkből. 

 

A zseblopásos ügyek száma sem volt sok nálunk, de Kiss Dénes példaként említett néhány esetet. Egy illetőnek a nyáron a táskájából vitték el az okostelefonját. November elején egy férfi sörözgetett a társaságával, ám ezalatt a kabátjában hagyott bankkártyáját és telefonját ellopták (utólag a kabát előkerült, de értéktárgyai nem). 

Ugyancsak november elején történt, hogy egészségügyi dolgozóknak adták ki magukat a tettesek, így jutottak be egy idős ember lakásába, ahonnan ellopták a pénztárcáját, mintegy 40 ezer forintjával együtt. Írtunk már arról, hogy a trükkös tolvajok leginkább az időseket próbálják átverni. Vigyázzunk hozzátartozóinkra, a környezetünkben egyedül élő idősekre, segítsük őket azzal is, hogy elmondjuk nekik a tanácsokat. Októberben az egyik áruház előtt történt meg, hogy a bicikli csomagtartójában elhelyezett termékeket kikapta valaki, amíg a tulaj rövid időre őrizetlenül hagyta, ezzel a sértettet közel húszezer forintra károsították meg. 

– Először nekünk kell mindent megtenni a saját biztonságunk és értékeink megőrzése érdekében. Előzzük meg a bajt és legyünk óvatosak. Fontos, hogy ha mégis áldozattá válunk, ha tetten érjük a tolvajt, akkor ne szálljunk vele szembe, ne kezdjünk el dulakodni vele, mert még nagyobb baj lehet belőle. Inkább kérjék a rendőrség segítségét – hangsúlyozta Kiss Dénes. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában