rangos seregszemle

2021.12.05. 13:00

Postagalamb szemlét és díjátadót tartottak Nagyvenyimen

A Dél-Duna Postagalamb Sport Versenykerület éves kiállításának adott otthont a nagyvenyimi művelődési ház.

Molnár Emese

Fotó: LI

A szárnyasok múlt hétvégi seregszemléjén sport és standard kategóriában hirdettek nyerteseket, akiket aztán a december végi országos kiállításon szemlézi a zsűri. Onnan a galambolimpiára juthatnak ki a legjobban teljesítő és legszebb példányok tenyésztőikkel, amely Nagyváradon lesz majd. De ennyire ne szaladjunk előre, volt bőven látnivaló a nagyvenyimi kiállításon is. Szalavics Gábor helyi galambász, a házigazda D06 Nagyvenyimi Postagalamb Egyesület képviseletében segített elkalauzolni bennünket a százhuszonöt kiállított galamb között. Ezen a kerületi börzén hat egyesület volt jelen, a kistérségi településektől Kiskunhalasig.

Voltak bemutatóra hozott galambok, és voltak a versenyzők is. Standard kategóriában a madár küllemét vizsgálják, először is a fejét, az állását, majd kivéve a ládából, jöhet a hát-farok kötés, a csontozat, az izomzat és a szárny szemlézése.

A sport kategóriában a galamb kétéves teljesítményét nézik, milyen versenyeken indult, milyen gyorsan repült az adott távokon. Van rövid-közép- hosszú- és maratoni táv is, utóbbi a 700 kilométer fölötti hazautat jelenti.

Kicsit bátortalanul tettem föl a kérdést arról, hogy mitől lesz ügyesebb, gyorsabb egy galamb, utalva arra, hogy tréningezik-e ezeket az állatokat. Nem lőttem nagyon mellé, ugyanis Zsákovics István, mezőfalvi galambász rögvest vázolta, hogy a fióka kikelése után milyen komoly nevelés zajlik. A galamb hétnapos korában megkapja a gyűrűt a lábára. 20-28 napos korában leválasztják a szülőktől, és a fiatalok dúcába kerül, ahol egy röptető által már megismerkedhetnek a környezettel. 35-50 napos korukban nyitják ki a röptető ajtaját, így szabad repülést biztosítanak nekik. Mivel félősek, hamar vissza-vissza repülnek a dúcba, de már ezáltal is tanulják a tájékozódást és a gyorsaságot. Fontos a rendszeresség, hogy ugyanabban az időszakokban repülhessenek, idővel aztán egyre nagyobb köröket is tesznek csapatosan az otthonuk körül. Amikor már biztossá válik a repülésük, jöhetnek a versenyek előtti foglalkozások. A magántréningeket 5-10 kilométeres távon kezdik, ilyenkor körülbelül 100 másik galambbal együtt eresztik ki őket, így térnek haza. Aztán növelik a távokat és a versenytársak számát egyesületi, kerületi szinten, ekkor akár már húszezer galambról van szó. Amikor hazaérnek, az út, az idő és a gyorsaság szerint rangsorolják őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában