Óvatosan az utakon

2021.12.25. 19:00

Ónos esőre kell számítani karácsony másnapján

A meteorológiai előrejelzések szerint vasárnap hajnalban, a déli országrészben több milliméter ónos esőre lehet számítani.

duol.hu

Fotó: Shutterstock

 Frissítés:

FIGYELEM, A DÉLI ORSZÁGRÉSZBEN JELENTŐS MENNYISÉGŰ ÓNOS ESŐ HULLHAT!

A Dunántúlon nyugat felől egyre többfelé havazás válthatja fel az ónos esőt. Jellemzően lepel-3 cm, Zala megyében és környezetében akár 5 cm-t is meghaladó hóréteg alakulhat ki a déli órákig.

 

ÓNOS ESŐ

Délutánig a déli országrészben váltakozó intenzitású ónos esőre lehet számítani. A déli megyékben több milliméter, lokálisan (legnagyobb eséllyel a Mecsek északi lejtőin, valamint a Dél-Alföldön) 5 mm-t meghaladó mennyiségű ónos eső is hullhat. A délutáni órákra átmenetileg csendesedhet a csapadék majd az esti, éjszakai óráktól egy újabb csapadékzóna éri el a déli határainkat. Ez a csapadékzóna az éjszakai órákban fokozatosan észak, északkelet felé haladva újabb több milliméter ónos esőt okozhat a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön.

 

2021.12.26. 06:04 Országos Meteorológiai Szolgálat

------------------------------

Helyenként akár öt millimétert meghaladó mennyiségű ónos eső is hullhat. Nem kizárt, hogy harmadfokú, piros riasztás lesz érvényben. Ilyenkor az utak járhatatlanok, a járművek irányíthatatlanná válnak.

Elindulás előtt mindenki tájékozódjon arról, hogy van-e érvényben meteorológiai riasztás. Azokon a területeken ahol narancs, vagy piros riasztást adtak ki ónos eső miatt, senki ne induljon útnak, hívja fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Használják a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t! Az alkalmazás ingyenesen letölthető Android, és iOS operációs rendszerű eszközökre.

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a http://met.hu/ címen, az aktuális útviszonyokról pedig az http://utinform.hu/-n olvashatnak.

Vezető képünk illusztráció. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában