December 13.

2021.12.13. 11:30

Ma, Luca napján minden házimunka tiltólistán van

Lányok, asszonyok, különösen fontos nap a mai! Bizonyos dolgokat nem ajánlott Luca napján végezni, mert szerencsétlenséget hozhatnak, ugyanakkor eleink a legkülönfélébb jóslásokra is alkalmasnak tartották az időszakot. De mindenképp december 13-a a legfontosabb téli asszonyi ünnep. Ezért a kulcsi hölgyeket különleges meglepetéssel várta a nevezetes nap előestéjén, vasárnap a település önkormányzata a faluházban.

Török Tímea

A színésznő Jobb Gyula polgármestert is megszólította  Fotó: Török Tímea

Kulcs - A történészek szerint a Gergely-naptár 1582-es életbe lépése előtt használt Julián-naptár alapján ez a nap az év legrövidebb napja, a téli napforduló ünnepe volt. 

Magát Luca nevét is szokás a fényt jelentő latin lux szóval összefüggésbe hozni, egyes helyeken úgy is nevezték, hogy a fényt hozó, Svédországban ilyenkor például mindenhol örömtüzeket gyújtottak. Luca aztán idővel a boszorkányok napja lett, hiszen a hosszú éjszaka miatt a gonosz erők ilyenkor árthatnak a legtöbbet varázslataikkal. 

 

Luca-nap előestéjén a kulcsi önkormányzat a Kurtizánképző című stand up előadással várta a faluházban az érdeklődőket

Fotó: Török Tímea

De mindezek ellenére bár úgy tűnhet, hogy valamikor a múltban élhetett egy híres-hírhedt Luca nevű boszorkány, Luca napján valójában Szent Lúciára emlékeznek az emberek. A szent a hagyomány szerint a harmadik században, Szicíliában élt. De már az ötödik század óta vértanúként tisztelik. Az előkelő családból származó lány Szent Ágotához fohászkodott édesanyja gyógyulásáért. Álmában megjelent előtte a szent, ennek hatására szüzességet fogadott, hozományáról lemondott a szegények javára. Csalódott vőlegénye bosszújának következtében válogatott kínzásoknak vetették alá, majd vértanúhalált halt. A vakok és a szembetegségekben szenvedők, a bűnbánó utcanők és a hegyes szerszámokkal dolgozók védőszentje lett. 

A naphoz számos hiedelem és népszokás kapcsolódik. A nők számára úgynevezett dologtiltó nap volt, mert ilyenkor mindenhol boszorkányok leselkedtek. Ezen a napon tilos volt dolgozni, tüzet gyújtani, kenyeret sütni és varrni, mert büntetésből Luca bevarrta a tyúkok „tojókáját”. Nem volt szabad fonni, szőni sem, mert úgy tartották, Luca összekeveri a fonalat, kóccá változtatja, és kócot tesz a vétséget elkövető eszének helyére. 

Luca-nap estéjén és éjszakáján szabad volt a tréfálkozás, de még a lopkodás is, például vizet csenni az udvari kútból, nem egy udvar reggelre kapu nélkül maradt, ezt a szomszédnál lehetett megtalálni. Időjósló nap is volt, ettől kezdve 12 napig figyelték az időjárást. Szokás volt fiatal legényeknek ilyenkor házról házra járva „kotyolni”, azaz rigmusokkal megvarázsolták a tyúkokat, hogy azok jó tojók legyenek. 

Luca napján a számos hiedelem és népszokás mellett fontos szerep jut, jutott a tréfának is

Ezen a napon kezdték el készíteni a Luca székét. Aki pont karácsonyra készült el vele, az éjféli misén pontban éjfélkor ráállva megláthatta, hogy kik a boszorkányok. Református vidékeken volt szokás a lucaszék keresztútra vitele, körülkerítése krétával, hogy így megláthassák az ott gyülekező boszorkányokat. 

A szokások változatosságát az magyarázza, hogy a néphit kétféle Lucát tartott számon, a jóságost és a boszorkányost. 

Természetesen párkapcsolati, szerelmi, férjfogó és -jósló hagyományokból sincs hiány a nap kapcsán. Ehhez kapcsolódóan a Luca-napot megelőző este Kulcson az önkormányzat különleges meglepetéssel várta a lakókat, elsősorban a hölgyeket a faluházban. Egy interaktív színházi terápia, a Kurtizánképző című, párkapcsolati stand up előadás során Kurtizánképző Zina arra tanította az érdeklődőket, hogy hogyan fordítsák át a feszítő hétköznapok őrületét, a fáradtságot, dühöt vagy kétségbeesést humorba. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában