A legrosszabb választás a műfenyő

2021.12.22. 16:00

Környezetvédelmi szempontból az élő és az alternatív karácsonyfa a legjobb döntés

A karácsony közeledtével napjainkban egyre több családnál kibővül az ünneppel kapcsolatos általános kérdések, döntések és szempontok listája a környezetvédelem fontosságával is. Sokan emiatt döntenek a műfenyő mellett, de valójában ezzel a legkevésbé környezettudatos döntés.

Baráth Eszter

2020.12.10. Fenyőfa árus Dunaújváros Béke városrész Fotón. Baloghné Csók Edina Somogy megyei őstermelő Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Bár leginkább a praktikusság és a költséghatékonyság miatt döntenek egyre többen a műfenyő mellett, mégis sokan azt gondolják ezzel környezetvédelem szempontjából is jó döntést hoznak. Kecskés Tímea, a Zöldellő Sárrét Egyesület környezetvédelmi aktivistája segít abban, milyen típusú karácsonyfa javasolt környezetvédelem szempontjából. 

 

– Az elmúlt években Magyarországon is egyre népszerűbb lett a műfenyő. A kereskedők és a gyártók részéről nyilván van egyfajta nyomás, de ennek kell találkoznia egy igénnyel is. Az igény pedig egyre többeknél az, hogy ne vágjunk ki fát – mondta Kecskés Tímea. Tapasztalatai szerint sokan abban a tévhitben élnek, hogy a karácsonyra kivágott fák erdőirtást jelentenek, pedig ezeket a fenyőket ugyan úgy termesztik, mint például a sárgarépát. – Magyarországon a karácsonyfának szánt fenyők nagy része Zala, Somogy és Vas megyében nő, ami mezőgazdasági tevékenységnek minősül – emelte ki a környezetvédelmi aktivista. Ezek a fák tulajdonképpen erdőt képeznek, és természetesen a kivágott fenyőket folyamatosan pótolják is, tehát teljesen fenntarthatóan működnek. Nem utolsó szempont az sem, hogy hazai fenyő vásárlásával magyar termelőket támogatunk, és az ökológiai lábnyom is kisebb a belföldi szállítás miatt. 

 

Kecskés Tímea kiemelte, hogy az élő fenyők hulladékká válása is megoldott, hiszen aprítás után akár otthon is lehet komposztálni, de például Székesfehérváron is összegyűjtik, darálják és a város különböző pontjain mulcsként használják fel. A vágott fenyőnél is jobb megoldást jelenthetnek a földlabdás társaik, hiszen ezeket ki is ültethetjük a kertbe. A környezetvédelmi aktivista elmondta, tervei között szerepel, hogy az elmúlt években a kertjükben felsorakoztatott fenyők egyikét díszítik fel madáreledellel, almákkal és égősorral, a lakásban pedig alternatív karácsonyfát állítanak. – Ha valaki mégsem akar fát vágni vagy ültetni, és még ennél is „zöldebb” akar lenni, választhatja az alternatív karácsonyfát – emelte ki Kecskés Tímea. Ezek hazánkban is egyre elterjedtebbek és egyszerűen ágakból vagy lécekből is megvalósíthatóak. 

 

A legkevésbé környezettudatos választás a műfenyő. – Arról azt kell tudni, hogy körülbelül 20 évig kellene használni egy műfenyőt ahhoz, hogy az ökológiai lábnyoma visszajöjjön, általában viszont körülbelül 6 évig marad szép – hangsúlyozta Kecskés Tímea. Ez az idő viszont csak a termékre és a szállításra vonatkozik, a hulladékká válása viszont nincs benne. – Az ilyen PCV-alapú fák lebomlása körülbelül 400 év. Nem úgy bomlik le, hogy a föld által felszívható anyag lesz belőle, hanem mikroműanyagra hullik szét, ami már a vízben és az ételekben is megtalálható – emelte ki a környezetvédelmi aktivista. Összességében Kecskés Tímea a műfenyővel kapcsolatban így fogalmazott: – Semmiképp sem javasolnám, hogy karácsonyra egy óriási műanyag darabot vásároljon valaki! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában