Rács mögött a tettes

2021.12.17. 11:30

Kattant a bilincs az elkövetőn

Hála istennek a krimibe illő bűncselekmények nem gyakoriak a városban. A napokban történt egy fegyveres rablótámadás, ám a rendőrség hathatós felderítő munkájának, és immáron az ügyészségi fellépésnek köszönhetően is, rács mögött van a tettes.

Molnár Emese

Fotó: LI

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság egy közleményben számolt be a december 11-én reggel történt esetről: egy 71 éves hölgyet szemelt ki az elkövető, követte őt egy Dózsa György úti lépcsőházba. Itt a falhoz szorította, egy éles eszközt tartott a nyakához, megöléssel fenyegette és a pénztárcáját követelte. Az áldozat segítségért kiabált, erre a támadó elmenekült. A rend­őrök egy órán belül elfogták a középkorú férfit, akinek előzetes letartóztatását már elrendelte a bíróság (a döntés ellen a férfi fellebbezett). 

 

A rendőri akcióról Müller Klára százados, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság bűnügyi nyomozó és felderítő alosztályának vezetője számolt be lapunknak. Mint elmondta, aznap reggel 8.30 körül kaptak értesítést a támadásról, az idős hölgy lánya tett bejelentést. 

– Ilyenkor a gyorsaság a legfontosabb. Azonnal a hölgyhöz siettünk, aki elmondta, hogy egy kisboltban vásárolt, és már akkor feltűnt neki a férfi, aki gyanúsan figyelte és követte őt a pénztárhoz. A hölgy a bolt közelében lakott, de a hazafele úton nem látta a férfit. Viszont amint kinyílt a lépcsőház bejárati ajtaja, a férfi utána lépett – idézte fel Müller Klára. 

Miután meghallgatták a hölgyet, a rendőrök a kisboltba is bementek, ahol az áruházi kamera felvétele által már tudták, hogy hogyan néz ki az elkövető, és hogy milyen ruházatot visel. 

 

Müller Klára százados 2003-ban kezdte szolgálatát a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

– Benne volt a pakliban, hogy egy sikertelen rablás után újra megpróbál ily módon pénzt szerezni. A rendelkezésre álló információk birtokában kollégáimmal megkezdtük az elkövető keresését – vázolta Müller Klára. 

A felderítés kiterjedt a piacra is, ahol a rendőröknek jelezte valaki, hogy járt ott egy hasonló kinézetű személy, mint akit keresnek. A piacon sikerült is elfogniuk a férfit. Átvizsgálták a ruházatát és a hátitáskáját, ekkor előkerült az az olló, amelyet az idős nő nyakához szorított, illetve több olyan tárgy is, amelyeket valószínűleg más bűncselekmény során szerzett a férfi. A 41 éves elkövetőt bevitték a kapitányságra, és kezdeményezték előzetes letartóztatását. 

 

Mint az a Dunaújvárosi Járási Ügyészség közleményéből kiderült, a gyanúsítottat a bíróság korábban hasonló bűncselekmény miatt már elítélte, többszörösen büntetett előéletű, állandó jövedelemmel, munkahellyel nem rendelkezik. Mivel fennáll a bűn­ismétlés és a szökés veszélye, a Székesfehérvári Járásbíróság elrendelte a letartóztatását (a döntés ellen a férfi fellebbezett). 

Müller Klára elmondta, városunkban nem gyakoriak az ilyen támadásos esetek. Korábban, 2012 körül volt egy nyaklánctépéses bűncselekmény-­sorozat, de az is megszűnt. 

Kérdésünkre arról is szólt, ha támadás ér minket, nem ajánlott, hogy dulakodni kezdjünk az elkövetővel, mert rosszabbul is végződhet az eset. Kérjünk segítséget, jelen esetben is az volt a meghatározó, hogy az idős hölgy hangosan kiabálni kezdett, aminek hatására a tettes menekülőre fogta. 

 

– Sokféle ügyön dolgoztunk, volt köztük emberöléses eset is, de ebben a nyomozói szakmában olyat nem mondhatunk, hogy mindent láttunk már. Az jelenti a motivációt, abból tudunk meríteni, ha sikeres akciókat hajtunk végre, ha kattan a bilincs az elkövetőkön és az áldozatoknak segíteni tudunk. Ez a mostani akció ilyen szempontból sikerként könyvelhető el, ám nem lehet elvonatkoztatni attól, hogy milyen traumatikus emlék marad az idős néninek. Számomra éppen ezért az élet elleni bűncselekmények jelentik a legnagyobb prioritást – mondta Müller Klára. 

A százados kiemelte, az eredményes munkát nem lehet egyedül végezni, náluk pedig a csapatot kitűnő kollégák alkotják, akikkel az állampolgárokért végzik hivatásukat nap mint nap. 

 

Rangos díjjal méltatta munkásságát a megyei közgyűlés - Müller Klára 2003-ban kezdte szolgálatát járőrként a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon, 2006-tól pedig már a bűnügyi vonalon teljesítette nyomozói feladatait. Rengeteg bűncselekmény sikeres felderítésében vett részt, 2018-tól az alosztály vezetőjeként szolgál. Legutóbb a Fejér Megyei Közgyűlés egy rangos elismerést, a Salamon Lajos Díjat adományozta neki az idei megyenapon: a közbiztonságért végzett kiemelkedő szakmai munkája, valamint a Fejér megye polgárai érdekében végzett önzetlen tevékenysége elismeréseként. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában