Fontos mérföldkő

2021.12.14. 07:00

„Hogy teljesüljenek vágyaitok”

Két részletben, látványos és emlékezetes műsor keretében kapták meg a búcsúzás szalagját a Dunaújvárosi SZC Dunaferr Technikum és Szakképző Iskola végzős diákjai a múlt héten pénteken.

duol.hu

Az oktatási intézmény igazgatója, Baráth Artúr lapunknak elmondta: – A szalag­avatás két részletben történt, elsőnek a Vasmű téri épület diákjai, majd az Apáczai épület diákjai kapták meg szalagjaikat. A műsor és a lebonyolítás mindkét eseményen ugyanaz volt, csak a nézők és a szalagot kapók személye változott. A megtörésre a járvány­ügyi korlátozások miatt volt szükség, csak így tudtuk biztosítani minden szülőnek, hogy láthassák gyermekeik szalagtűzését. Az esemény az osztályok bemutatásával kezdődött, majd az igazgató köszöntése következett. 

Ezután az osztályok műsorával folytatódott a program, nagyon szép produkciókat mutattak be a gyerekek. A műsor zárásaként a Vasas Táncegyüttes fellépését tekinthette meg a közönség, majd következett a szalagtűzés. Az osztályok megkapták osztályfőnökeiktől a szalagokat, majd a gratulációkat a szülőktől és rokonoktól. 

A szalagavató a Dunaferr iskolától megszokott magas színvonalat képviselte – profi színpadtechnika, LED-fal, kényelmes és biztonságos nézőtér a közönségnek –, annak ellenére, hogy a járványügyi korlátozások igencsak megnehezítették a szervezést. Viszont a szalagavató a diákoknak az egyik – ha nem a legnagyobb – esemény, ezért nem engedhettük, hogy az ünnepélyesség bármilyen mértékben is csorbuljon. 

Itt a szalagavatók időszaka. A múlt héten pénteken leendő végzős tanulóit ünnepelte a Dunaújvárosi SZC Dunaferr Technikum és Szakképző Iskola. Az esemény az osztályok bemutatásával kezdődött, majd az igazgató köszöntése következett. Ezután az osztályok műsorával folytatódott a program, amelynek során nagyon szép produkciókat mutattak be a diákok. A műsor zárásaként a Vasas Táncegyüttes fellépését nézte meg a közönség, majd következett a szalagtűzés Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Baráth Artúr ünnepi köszöntőjében kifejtette: 

– A szürke hétköznapjaink között megbújnak ünnepeink. Vannak, amelyek minden évben nagyjából azonos napra esnek, ezeket várjuk a pihenés vagy ajándék, talán az ünneplés reményében. Ám vannak olyanok is, amelyek életünkben csak egyszer vannak, azok csak a mieink, csak rólunk szólnak. Ilyen ez a mai is. Nem történik sok minden: a műsor után kaptok egy szalagot, ölelést, gratulációt, és talán ennyi. Ha azonban azt nézzük, mi van mögötte, már sokkal színesebb a kép. Valahol ott kezdődik, amikor hat­évesen szüleitek elvittek titeket az iskolába beíratni. Aztán megtanultatok olvasni, írni és ezzel kinyílt egy világ, egy egészen más univerzum, mint amiben eddig éltetek. 

Nemsokára már komoly tantárgyaitok voltak: a matematika, fizika – ami a körülöttünk levő világot másképpen szemlélni tanított meg, az irodalom, az idegen nyelvek, a történelem – amely bölcsebbé tett, a földrajz pedig kíváncsivá – hogy és hol él a többi ember, mit rejt egy másik földrész? Nyolc év telt el így, ezalatt kialakult a saját világotok. Bár volt elképzelésetek, hogy kit mi érdekel, hogy szeretné az életét élni, mégis szüleitek segítettek, hogy tanulmányaitokat merre folytassátok. 

A következő évek már különböztek az eddigiektől. Megnőttetek, páran közületek kiváló tanulmányi vagy sportteljesítményt is elértek – de lelkileg még nagyobb volt a változás. Új ismereteitek átalakítottak benneteket – majdnem felnőttetek, de mindenképpen saját egyéniségetek lett. Fontos évek voltak ezek. A barátságok, amik ekkor kötődtek, bármily furcsa is, egész életetekben tartanak. Az élmények, legyenek jók vagy rosszak egész életünkben elkísérnek minket. 

Ti tanáraitok jeles mondásait idézitek, mi pedig csínytevéseiteken nevetünk majd. Jellemetek ezekben az években formálódott olyanná, amilyen marad majd, iskolánk nyomai kísérnek cselekedeteinkben. A kis szalag felkötése tehát mindezek lezárása, valamint egy egészen új világ kezdete. Ezután minden megváltozik. 

Aki továbbtanulásban gondolkodik, annak a felsőoktatás már más közösséget ad, nem ez a mindenre nyitott világ, hanem szakmai elmélyülés. Aki dolgozni kezd, őt egy más rend, másféle világ várja. Akik e kis szalagot viselik, iskolánk diákvilágában a legfelső réteget képviselik, ez felelősséggel is jár. 

Mindenki rátok tekint, példátokat lesi. Kérem tőletek, őrizzetek meg minket jó emlékezetetekben. Bárhova is vet majd a sors, visszavárunk benneteket, hogy egy kis időre újra diákjai legyetek az iskolának. A szülőknek köszönjük a bizalmat, hogy ránk bízták gyermekeiket, mindent megtettünk, néha többet is, hogy megfeleljünk az elvárásoknak. Kedves diákjaim, sok sikert kívánok nektek az életben, teljesüljenek a vágyaitok, legyetek boldogok! 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában