székesfehérvár

2021.12.04. 07:00

Hétmilliárd forintos keret megyei utak fejlesztésére

Útfejlesztésekről és a megye munkaerőpiaci helyzetét erősítő foglalkoztatási paktumról is döntött a Fejér Megyei Közgyűlés.

Molnár Emese

Mintegy húsz napirendi pontot tárgyalt a megyei közgyűlés a csütörtöki ülésén Fotó: fejér.hu

Fotó: Skobrak Denes

December 2-án mintegy húsz napirendi pont megtárgyalása várt a Fe­jér Megyei Közgyűlés tagjaira. Mint arról a szervezet hivatalos honlapján beszámoltak, a költségvetést érintő kérdésekben is döntést hoztak.

– Immáron az alapköltségvetésünk 3 milliárd forintra emelkedett, 2022-ben pedig 3,8 milliárd forintot meghaladó költségvetéssel tudunk indulni. Viszonyításképpen: 289 millió forint az az állami támogatás, amely a szigorú értelemben vett működésre a feltételeket biztosítja, ehhez képest indulunk mi most 3,8 milliárdot meghaladó költségvetéssel – fogalmazta meg dr. Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke. Arról is szólt, hogy az elmúlt időszakban európai uniós és hazai forrásokból Fejér megye településein jelentős fejlesztések valósultak meg, hozzájárulva ezzel az ott élők életkörülményeinek és az önkormányzati szolgáltatások színvonalának javulásához. Ennek folytatása érdekében a Fejér Megyei Önkormányzat célja a 2021–2027-es európai uniós programozási időszak TOP Plusz-forrásainak mielőbbi lehívása. A decemberi közgyűlésen ilyen pályázatról is döntöttek.

– Hétmilliárd forintot is meghaladó forrásról beszélünk, amiből a megye minden térségében valósítunk meg útfejlesztéseket: csókakői bekötőút, Polgárdi–Balatonakarattya összekötő út, Bakonycsernye–Súr összekötő út, Kápolnásnyék–Pákozd összekötő út, rácalmási bekötőút, kulcsi bekötőút, Adony–Velence összekötőút, Előszállás–Nagykarácsony összekötőút, Hantos–Kislók összekötőút, Baracs bekötőút – vázolta dr. Molnár Krisztián. Ezen felhívásra január 14-ig, majd február 21-ig, illetve a harmadik szakaszban május 30. és június 30. között lehet beadni a támogatási kérelmeket.

– Egy másik, szintén nagy horderejű TOP Plusz-fejlesztés is elindult a mostani közgyűlésen, ez pedig a megyei foglalkoztatási paktum, ami nagyságrendileg 4 és fél milliárd forintból fogja reményeink szerint a megye foglalkoztatási helyzetét javítani és a munkaerőpiaci szereplők számára további előrelépést hozni – tette hozzá az elnök. Erre a felhívásra konzorciumként lehet pályázni a kormányhivatallal. A támogatási kérelmeket az első szakaszban január 20-ig lehet benyújtani. A felhívás célja, hogy a megyei önkormányzatok vezetésével, az egész megyére kiterjedően létrejövő vagy már működő foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések, partnerségek (paktumok) hozzájussanak azon forrásokhoz, amelyek segítségével a már kialakított stratégiájuk mentén képzési és foglalkoztatási programjaikat megvalósíthatják, és koordinálhatják a fejlesztéseket.

Az egyik beszámolói anyagban azt is ismertették, hogy október 7-én a hivatal munkatársai részt vettek a Fejér megyei térségi jelentőségű kerékpárutak (Szabadbattyán M7 átvezetés, Nagyvenyim–Dunaújváros szakaszok) tervezése kapcsán tartott terv­egyeztetésen a Magyar Közút NZrt. Fejér megyei Igazgatóságán.

Mintegy húsz napirendi pontot tárgyalt a megyei közgyűlés a csütörtöki ülésén
Fotó: fejér.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában