Tanácsok, szülőknek

2021.12.16. 14:00

Ezt tudnia kellene minden mai szülőnek: lassuljunk vissza!

Manapság sokan érzelmi kapcsolatban vannak az okos­eszközeikkel. Pedig az online tér nemcsak az érzelmeinket változtatja meg, de a kapcsolatainkat is. Így például másként nevelünk gyereket is – állította Tari Annamária pszichológus, aki a pedagógiai szakszolgálat rendezvényén tartott előadásában az online tér okozta változásokra hívta fel a figyelmet, aminek – a szaktekintély szerint – legnagyobb kárvallottjai a gyerekek.

Török Tímea

Dr. Tari Annamária a pedagógiai szakszolgálat konferenciáján tartott előadást Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Fotó: Zsedrovits Eniko

Dunaújváros - Hihetetlen adat, de igaz, 2019-ben az Instagramon naponta 4,2 milliárd lájk születik, a pszichoterapeuta szerint ez a felfoghatatlan szám is bizonyítja, hogy nem a levegőbe beszélnek a veszélyre figyelmeztetők. Ezért fontos a gyerekeknél megszabni az online eltöltött időt, szem előtt tartva, hogy mennyire fontos közben az offline idő is. 

Nemcsak az okoseszköz a gond, hanem az online élettér is

Az 1982 után született, úgynevezett Y, valamint az 1995 után született Z generáció természetes közege az online tér – magyarázta az előadó. Rámutatva, hogy ezeknek a fiataloknak senki nem hívta fel a figyelmét az internet veszélyeire. Ugyanis azok, akiknek ez a dolga lett volna – nevezetesen az ő szüleik – nemhogy ezeket a veszélyeket, de az internetet sem ismerték. 

Az Y generáció a hibrid generáció, ők azok, akik még könyvespolcok alatt születtek, de már 15 évesen elkezdtek mozogni az online térben – fejtette ki Tari Annamária. Hozzátette, bár az online világ az Y generációnak eleinte újdonság volt, de mindenki gyorsan beletanult. 

Tari Annamária szerint már az Y generáció tagjai is érzelmi viszonyban vannak az okostelefonjukkal. De nem csak az okoseszköz a gond, hanem az online élettér is. 

„Nehézfiúkkal” kezdte a pályáját- Dr. Tari Annamária klinikai pszichológus, pszichoterapeuta, szűkebb szakterülete a pszichoanalízis (pszichoanalitikus kandidátus). Már tizenöt éves korában eldöntötte, hogy pszichológus lesz egyik gimáziumi tanára hatására. Első diplomáját gyógypedagógusként szerezte, és a főiskola utolsó évében már felvételizett az ELTE-re, pszichológia szakra. Eleinte nehezen kezelhető gyerekekkel foglalkozott egy fiúnevelő otthonban, aztán intézetből kikerült gyerekek utógondozásával folytatta, majd öt évig volt fiatalkorú bűnelkövetők hivatásos pártfogó-felügyelője Kőbányán. A kilencvenes évektől rendszeresen szerepel az országos médiában. 

Egy felmérés szerint a mai harmincas éveikben járó anyák kisbabájuk etetésének legalább hatvan százalékában Google-keresést indítanak, és nézik a Facebookjukat. Felmerülhet a kérdés, hogy vajon miért baj az, ha az anya szoptatás közben neten olvassa a vonatkozó szakmai portálokat – amikből óriási a kínálat – és mondjuk nem az újságot lapozgatja? A pszichoterapeuta szerint ez több szempontból is bajos. Egyrészt a kisbaba központi idegrendszere fejlődéséhez leginkább egy dologra van szüksége, az anyukája tekintetére. Ha egy kisbabát, egy csecsemőt jól akarnak elindítani érzelmileg, folyton a tekintetét kell keresni. Ehhez képest már az anyukák, az információs kor anyái is telefonnal a kezükben nevelnek gyereket, és az online térhez online személyiség jár. A magazin lapozgatásával ellentétben az okostelefon által kínált online tér tele van kapcsolattal, érdekességgel. Ráadásul, ha oda belépünk, az ember egy kicsit impulzívabb, kicsit gátlástalanabb, felszabadultan nézelődik és posztol. Ha az anya átkerül ebbe az online térbe, tényleg nem figyel – indokolta a téma szakértője, aki szerint ha a harmincasoknak is ilyen érzelmi kötődésük van a telefonjukhoz, akkor nem lehet ezzel ellentétes elvárásuk a gyerekek iránt sem. 

Rámutatott, olyan erős érzelmi kötelék ez az okoseszközzel, ami korábban egy másik médiával telített térben nem állt fenn, hiszen az ember kibírt a tévéje nélküle fél napokat, sőt elment nyaralni, kirándulni úgy, hogy nem vitte a televíziót. Ez talán nem is olyan véletlen. Mert a tudósok szerint okoseszköz-használat közben az agy azon területei aktívak, mint a szenvedélybetegeknél. 

Ám nem csak a függőség a probléma, számos egyéb veszélye is van a netnek az érzelmeinkre vonatkozóan. Az internet villámgyorsan és készen ad mindent. A felmerülő problémákat nem végiggondoljuk, hanem megkérdezzük a neten. Sőt a keresőprogramok tanuló algoritmusai miatt egy idő után azonos tartalmaink érkeznek csak, ami egy buborékba zárja a felhasználót. Így az ilyen közegben szocializálódó emberek ingerlékenyek lesznek, dühössé válhatnak, ha például lassan töltődik be a böngésző, nem megy át az üzenet, vagy éppen nem érkezik azonnal válasz. Megemelkedik a pulzusszámuk, ha lemerül az okostelefonjuk, és azt nem tudják azonnal feltölteni. A pszichoterapeuta szerint ugyanakkor az emberek kicsit kevésbé szeretik egymást, ez látszik az utakon, a bevásárlásokon. Mindenütt látszik, hogy nagyon finoman erodálja a társadalmi nárcizmus az empátiát. 

Felmérések bizonyítják, hogy óránként 21 alkalommal megy el a figyelem, ha bekapcsolt okoseszköz van a közelben. 

Feltette a kérdést: miért gondoljuk, hogy a gyerekek normálisan tudják kezelni az ilyen helyzeteket, amikor mi, felnőttek sem tudjuk? A statisztikák szerint már a 20 hónaposnak is mérhető tablet- és érintőképernyő-használata van, de van, amikor 15 hónapos is rendelkezik saját tulajdonú okoseszközzel. Tari Annamária szerint a gyerekeknél mindez a szerzett ­ADHD-ban, figyelemzavarában csapódik le. Sőt az iskolaérettség feltétele régen a 45 percnyi koncentrációs képesség volt. Ma már egyetemi előadóként is 10 percenként stand upolni kell, hogy fennmaradjon a hallgatók figyelme. Miközben a gyerekeknek az igazi út a nyomtatott média, a komolyzene, a spot, a beszélgetések és a humor. Ezek visszavezetnek egy lassúbb életre. A gyerekeknek lassú fejlődésre van szükségük. Ez a legfontosabb üzenet minden szülőnek, hogy lassuljon le. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában