Közélet

2021.12.06. 11:30

Családi adókedvezmények és az idősek támogatása

Négy olyan kormányzati döntés lép életbe az év elején, amelyek nagyban segítik a családok mindennapjait, csökkentik kiadásaikat.

Gólics Ildikó kabinetfőnök és dr. Molnár Krisztián választókerületi elnök a sajtótájékoztatón Fotó: Németh Ádám

Ezeket dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, a Fidesz választókerületi elnöke ismertette sajtótájékoztató keretében pénteken. Mint azt az elnök hangsúlyozta, Magyarországnak előre kell mennie, nem pedig hátra, ennek tükrében olyan kormányzati döntéseket kell hozni, amelyek az ország sorsát és fejlődését előre lendítik, és nem pedig a múlt kudarcos korszakait idézik. A mostani sajtótájékoztatón négy olyan kormányzati intézkedést ismertetett, amelyek pozitív irányba segítik a családok életminőségét.

Emlékeztetett arra, hogy idén novemberben a nyugdíjasok rekordösszegű, 80 ezer forintos nyugdíjprémiumban részesülhettek. Mint mondta, a mostani kormány ez év áprilisában úgy döntött, nem azt a fajta válságkezelést választja, amit annak idején a baloldal, hogy a családokat megsarcolja. Épp ellenkezőleg, a Fidesz–KDNP kormány a gazdaságélénkítéssel párhuzamosan segíteni kívánja a magyar embereket. Ekkor született meg az a döntés is, hogy visszaépítik a baloldali kormány által elvett 13. havi nyugdíjat, és mivel a járványügyi helyzet ellenére növekszik a gazdaság teljesítménye, ezért már 2022 februárjában kaphatják meg egy összegben a 13. havi nyugdíjat az érintettek. Dr. Molnár Krisztián hangsúlyozta, az idősek ledolgoztak egy életet, az ő munkájuknak köszönhetjük azt az alapot, amelyre a jólétet lehet építeni tovább.

A másik fontos intézkedés, hogy 2022. január 1-től a minimálbért 200 ezer forintra, a szakmunkás minimálbért pedig 260 ezer forintra emeli a kormány.

A családi adó-visszatérítés több mint 600 milliárd forint támogatást jelent, közel kétmillió szülőt érint

Gólics Ildikó kabinetfőnök és dr. Molnár Krisztián választókerületi elnök a sajtótájékoztatón Fotó: Németh Ádám

Mintegy kétmillió szülőt érint a családi adó-visszatérítés lehetősége, amely több mint 600 milliárd forint támogatást jelent a családoknak. Az elnök vázolta, hogy ezt a kormányzati döntést ugyancsak a gazdasági növekedés alapozta meg, amely mára az egyik leg­gyorsabb Európában. Ez teszi lehetővé, hogy a kormány visszafizesse a befizetett szja-t a családoknak.

A kormány segíteni kívánja a fiatalokat is, így a 2022. január 1-től érvénybe lépő rendelkezés alapján a 25 év alatti fiataloknak nem kell jövedelemadót fizetniük, ez pedig több tízezer forinttal könnyíti meg a havi kiadásaikat. Az elnök arról szólt, hogy annak idején markáns üzenetet kaptak a fiatalok Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnöktől, aki azt mondta, „el lehet menni Magyarországról”. – Mi nem szeretnénk, ha elmennének a fiatalok, segíteni szeretnénk őket, és örömmel tapasztaljuk, hogy egyre többen jönnek már haza – tette hozzá az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában