Közélet

2021.12.17. 08:00

Az idei utolsó közgyűlést tartották csütörtökön

Az év utolsó közgyűlésére hívta össze a képviselő-testület tagjait csütörtökre Pintér Tamás polgármester. 51 napirendi pontot tárgyaltak az ülésen, amely a Dunaújváros Egészségügyéért díj ünnepélyes átadásával kezdődött: idén dr. Haász Cecília fogorvos vehette át az elismerést.

Brousil Csaba

Fotó: LI

A közgyűlés megalkotott két önkormányzati rendeletet, ennek értelmében a 2022. január 1-jén a helyi építményadóról és a helyi iparűzési adóról szóló korábban megalkotott önkormányzati rendeleteit nevezett határidővel nem lépteti életbe. Korábban megírtuk, hogy e két rendeletnek biztosan ismét a közgyűlés elé kell kerülnie. Nem másért, mint hogy jövőre is érvényes lesz az a szabály, amely szerint nem alkalmazható az a helyi adórendelet vagy települési adórendelet, amely adómérték-emelést vagy adóelőny-szűkítést fogalmazna meg, és 2022-ben sem lesz lehetőség új, eddig nem lévő helyi adó vagy települési adó bevezetésére. 

A képviselők döntöttek a 2021. év költségvetéséről és végrehajtásának szabályairól szóló önkormányzati rendelet, valamint a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló korábbi önkormányzati rendelet módosításáról. 

Továbbá visszavontak négy korábbi rendeletet, amelyekben különböző fejlesztési célú, összesen 266 millió forint összegű, beruházási hitel felvételét tervezték tételesen lebontva az OTP Bank Nyrt.-től különböző fejlesztési célokra, beruházások megvalósítására. 

Közbeszerzési eljárás végeredményéről is döntöttek Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A képviselők megszavazták az avarégetésről szóló rendelet további módosítását és az önkormányzati intézményekben dolgozók béren kívüli juttatásáról is határoztak. Az avar­égetéssel kapcsolatban az a döntés született, hogy Dunaújváros családi házas és üdülőövezeteiben avart és a kerti hulladékot égetni október 1. napjától április 30. napjáig – munkaszüneti napok kivételével – minden héten szerdán és pénteken lehet. Az égetést 9 és 17 óra közötti időszakban lehet végezni, szélcsendes időben. 

A képviselők döntöttek arról is, hogy az önkormányzat fenntartásában lévő intézményekben foglalkoztatottak béren kívüli juttatásban részesüljenek 2022. január 1-től 2022. december 31. napjáig. Ennek összege nettó 10 ezer forint havonta, személyenként. 

 

A Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány emléktáblát szeretne a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság részére adományozni. Ehhez szükséges az önkormányzat közreműködése, amit meg is kaptak. Az emléktábla a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság elhunyt kollégái emlékére halottak napi koszorúzási emlékhelyet jelölhet a jövőben. 

A közgyűlés csütörtökön megalkotott határozatával elfogadta azt a célt, hogy az Óváros területén a Mond­bach-kúria előtt elhelyezkedő úgynevezett orosz emlékművet, azaz a szovjet katonai temetkezési helyet áthelyezzék. Erre a munkára 30 millió forintot különítenek majd el a 2022-es költségvetésben. Ez az összeg a tereprendezési, fejlesztési munkálatok költségét nem tartalmazza. Erre majd a kúria felújítási munkálataitól elkülönítve, külön forrásra pályázik az önkormányzat. 

 

Keretszerződéseket kötött az önkormányzat a Dunanett Nonprofit Kft.-vel közigazgatási területén végzett közfeladatok ellátásához szükséges konténerek és zsákok biztosítására, illetve a közterületi hulladékgyűjtő edények és kosarak ürítésére vonatkozóan. 

Köztisztasági feladatok ellátása és nyilvános illemhely üzemeltetése tárgyában közbeszerzési eljárást indított korábban. A csütörtöki ülésen az eljárást érvényesnek nyilvánították és kihirdették annak nyertesét is, amely a ­Dunaújvárosi Hátrányos Helyzetűek Foglalkoztatásáért (DHHF) Nonprofit Kft. lett. E feladat ellátására az önkormányzat a 2022–2024. évi költségvetéseiben összesen megközelítőleg 130 millió forintot biztosít. 

Az ülés elején sürgősségi indítványokat vettek még fel a napirendbe, ezekről szombati lapszámunkban írunk majd részletesen. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában