kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás

2021.12.01. 16:00

Az érintett autósok még ma éjfélig válthatnak újra

Minden bizonnyal nagy hajrá lesz ma a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) piacán. Ugyanis ma éjfélig még felmondhatják aktuális biztosításukat az érintett autósok. Érdemes körültekintően dönteni, hiszen közel egy hónapnyi összeget spórolhatnak a sofőrök, illetve az üzemben tartók.

Szabó Szabolcs

20211020 Eger fotó: Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap Forgalom a 25-ös főúton, Egerben (Bartalos Gyula és Vörösmarty Mihály úton)

Fotó: Berán Dániel

Az autósok 2010. január 1-je előtt még egységesen január elsejei évfordulóval köthettek kötelező biztosítást. Az azóta megvásárolt gépjárművek szerződéseinél azonban már nem a naptári kezdőnap, hanem a megvásárlás napja számít évfordulónak, amikor lehetőség van a biztosítást lemondani és újat kötni.

Még mindig több mint félmillió autóst érinthet az év végi kgfb-forduló Fotó: BD/HMH

2010 óta évről évre csökken az év végén forduló kgfb-szerződések aránya, ám az év végi kampány még idén is közel egymillió gépjárművet, ebből mintegy 550 ezer személygépkocsit érint. A törvény értelmében az autósoknak november 11-ig kellett megkapniuk a jövő évre (2022) szóló, a jelenlegi biztosító által megajánlott díjtarifát. Ez alapján már lehet számolgatni és nem kevés pénzt spórolni egy esetleges váltással. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) lapunknak küldött összegzése szerint a piaci szereplőktől kapott visszajelzések azt mutatják, hogy az év végi kampányban megkötött új szerződések átlagdíja mintegy 8 százalékkal, vagyis közel egyhavi összeggel marad el a tavalyi hasonló értéktől. Az egyes járművekre vonatkozó lehetőségek azonban jelentősen eltérhetnek egymástól, ezért célszerű a még rendelkezésre álló időben gyors egyedi kalkulációval megismerni a következő időszakra elérhető díjakat.

„A vonatkozó törvény úgy rendelkezik, hogy az év végi évfordulós szerződések felmondásainak legkésőbb december 1-jén éjfélig be kell érkezniük az illetékes biztosítóhoz – figyelmeztet Papp Lajos, a FBAMSZ gépjárműszekciójának elnöke, aki kiemelte: – Emiatt szerdán már az összehasonlító alkuszi portálok is csak korlátozásokkal, általában a nap első felében fogadnak be ilyen megbízásokat. Aki az utolsó pillanatban határoz a szerződése felmondásáról, akkor mehet biztosra, ha felkeresi az érintett biztosító valamelyik ügyfélszolgálatát. Az az autós, akinek a felmondása nem érkezik be határidőn belül a biztosítójához, automatikusan a következő egy évre megállapított új díjon viszi tovább a jelenlegi kötelező biztosítását. Ha ennek ellenére egy másik szerződést köt, az a törvény értelmében érvénytelen lesz. Az új szerződés megkötésére december 31-ig van lehetőség.

Visszatérve a spórolásra. E sorok írója is árcsökkenést tapasztalt az általa üzemben tartott jármű esetében. Az e hónap 11-ig megküldött ajánlat jóval kedvezőbbnek bizonyult a tavalyinál, 31 500 forintról 27 700 forintra csökkent a biztosítás díja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában