Konferencia

2021.12.10. 14:00

Az állatorvos-társadalom találkozója Kulcson volt

Az állatorvos-társadalom ismét Kulcson találkozott egy év kényszerű kihagyás után december 9-én, csütörtökön a XIX. Fejér Megyei Állatorvosi Napon.

Török Tímea

Miért pont itt találkoznak az állatorvosok? 

2013 decemberében a szakma Fejér megyei emléknapján tartott ünnepségen üdvözlő beszédet mondott L. Simon László, aki akkoriban országgyűlési képviselő volt. Azt javasolta, hogy 2014 decemberében találkozzanak egy szoboravató ünnepségen Kulcson. 

Professzor dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora is előadást tartott a konferencián Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A kulcsi hatokról

Ugyanis hat világhírű állatorvos professzornak is jelentős kulcsi kötődése van: dr. Hutyra Ferenc, az Állatorvosi Főiskola első rektora, dr. Jármai Károly patológus, dr. Kotlán Sándor parazitológus, numizmata. Őket követte dr. Guoth György Endre sebész, továbbá dr. Marcis Árpád kutató professzor, végül dr. Szepeshelyi Andor szülész, szaporodásbiológus. Őket ma a „kulcsi hatok” néven tartja nyilván a közvélemény. Velük hatalmas szellemi tőke érkezett Kulcspuszta településre, építettek utat és templomot, ápolták a kikötőt, mindegyikük megépítette saját házát, széles körű társadalmi életet éltek. 

A település is tiszteleg a tudós állatorvosok előtt

A település önkormányzata támogatta a köztéri műalkotások felállítását, a Hatok terének kialakítását. Jobb Gyula polgármester az önkormányzat és a kulcsiak nevében az első szobor felállítása óta hangsúlyozza, hogy a kulcsi hatok munkássága Kulcs számára feledhetetlen. Jelenleg a hat tudós szobrának felállítása után a tér csinosítása, parkosítása folyik. 

A rendezvényt dr. Sziebert Gergely megyei főállatorvos nyitotta meg

A konferenciára a Fejér Megyei Állategészségügyért Közhasznú Alapítvány, Kulcs Községi Önkormányzat valamint a Magyar Állatorvosi Kamara Fejér Megyei Szervezete hívta meg a vendégeket a múlt századi tudós állatorvosokra emlékezve. 

Dr. Sziebert Gergely Fotó: kormanyhivatal.hu

A konferencia dr. Sziebert Gergely megyei főállatorvos, levezető elnök megnyitójával kezdődött, majd a helyi iskola diákjainak műsorát tekinthették meg a jelenlévők. 

Dr. Simon László kormánymegbízott a szakma összetartó mivoltját hangsúlyozta

A köszöntők sorát dr. Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja kezdte. Beszédében kifejtette az állatorvoslás iránti elismerését és nagyra becsülését. Mint elmondta, e hivatás nélkül nem létezhet egészséges állattartás, nem lehet egészséges élelmiszer. A kormánymegbízott a szakma összetartó mivoltát is kihangsúlyozta beszédében. 

Dr. Simon László Fotó: kormanyhivatal.hu

– Ez az összetartozás követendő példa lehet más szakmák számára is. Főleg a fájó utánpótlás hiányával küzdve, amely manapság a gazdaság szinte minden területét érinti – hangzott el dr. Simon László kormánymegbízott beszédében.  

L. Simon László főigazgató a művészet és a tudomány találkozását emelte ki

Majd L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója folytatta a köszöntők sorát. Aki a többi között a művészet és a tudomány találkozásáról beszélt egy szép platformon a Hatok tere kapcsán. 

Jobb Gyula polgármester vendéltálóként üdvözölte a résztvevőket

Végül a vendéglátó település polgármestere, Jobb Gyula üdvözölte a résztvevőket. A továbbiakban örömét fejezte ki, hogy a hét évvel ezelőtt közösen eltervezett projekt megvalósult és a település olyan látványosággal gazdagodott a Hatok terével, amely minden résztvevőt büszkeséggel tölthet el.  

A konferencia első felét a 2021. évi szakmai kitüntetések átadása zárta le

A szakmai programban elsőként prof. dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora kért szót. Majd dr. Bognár Lajos országos főállatorvos, helyettes államtitkár Az élelmiszerlánc-biztonság helyzete hazánkban címmel tartott előadást. Őt követte dr. Sziebert Gergely megyei főállatorvos, főosztályvezető Tisztelgés az állategészségügy nagy elődei előtt című prezentációja, végül a konferencia első harmada dr. Lorászkó Gábor címzetes egyetemi docens, a MÁOK Fejér megyei szervezetének elnöke Az állatorvosi kamara szerepe a megye állategészségügyi hagyományainak ápolásában című előadásával ért véget. 

A 2021.év Állat­egészségügyért Díjat a képen látható dr. Sáriné Szűcs Angéla vehette át Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Az évek óta megrendezett emléknapon már szokásossá vált verselésre is sor került dr. Merész Lajos előadásában. 

Ezután kitüntetéseket adtak át. Elsőként a dr. Lancz Endre-életműdíjat adták át dr. Bertóczi Bélának. Az Év Állatorvosi Díját dr. Kerner Péter Szilárd, az év Állategészségügyért Díját dr. Sáriné Szűcs Angéla vehette át. 

Prof. dr. Sótonyi Péter rektor nyitó előadásával vette kezdetét a szakmai program második fele

A konferencia második felében előadást tartott prof. dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora A 143 éves Magyar Országos Állatorvos Egyesület jelene címmel, majd dr. Gombos Zoltán, a Fejér Megyei Állategészségügyi Alapítvány kuratóriumának elnöke tartott előadást, amelynek témája az állategészségügy területén kiemelkedő eredményeket elért személyiségek emlékének ápolása volt. 

Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Majd sor került további elismerések átadására is. Így Takács János-emlékérmet kapott dr. Süth Miklós, Hutyra-emlékérmet vehetett át dr. Gombos Zoltán, Szent-Iványi ifjúsági emlékéremmel ismerték el dr. Bekő Katinka munkáját, végül a Nádaskay-Hochenlocker díjat dr. Balka Gyula vehette át. 

A záró események részeként koszorúzással emlékeztek

A rendezvény végén a résztvevők a település falukházának falán elhelyezett emléktáblát koszorúzták meg és tisztelegtek a tudós állatorvosok emléke előtt. Végül a XIX. Fejér Megyei Állatorvosi Nap programja fogadással fejeződött be. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában