Szalagavató

2021.12.13. 07:00

„A Széchenyi gimnázium ezentúl örökre összeköt majd minket”

A járványhelyzet miatt a korábban tervezettnél szűkebb körben, de remek hangulatban köszöntötték a leendő végzős tanulókat pénteken a Széchenyi István Gimnáziumban.

Szabó Szabolcs

Az elmaradhatatlan keringő. Képünkön a 12. B és 12. E osztály közös előadása Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő

Dunaújváros -A Széchenyi István Gimnázium végzős osztályai két részletben kapták az intézménytől hamarosan búcsúzó diákok jelképét: a szalagot. A szalagavatókra ezúttal a gimnázium tornatermében került sor. 

Az ünnepség két házigazdája ezúttal is két diák, Breznyán Virág és Horváth István volt. A műsorvezetők kiemelték: „Az idei szalagavatónk, mint eddig minden évben az iskolai szülői szervezet anyagi hozzájárulásával valósulhatott meg. Viszont a szokásostól eltérően szűkebb körben ünnepelünk, de nagyon szeretnénk, ha mindenki számára a csodát, a szépséget jelentené.” 

Az első felvonásban a 12. A osztály (osztályfőnök: Hutvágnerné Róth Éva), valamint a 12. C osztály (osztályfőnök: Heltai Éva) tagjai kapták meg a szalagot a 11. évfolyamos diákoktól. 

Az élet meghatározó részévé válnak majd ezek az évek

Amint köszöntőjében Breznyán Virág fogalmazott: A 11. évfolyam tanulói egy kitűzővel jelölik meg 12. évfolyamos társaikat, ezzel is hangsúlyozva, hogy ők, mi egy közösség tagjai vagyunk, hogy összetartozunk, hogy a Széchenyi gimnázium mindörökre összeköt bennünket. Popper Péter azt mondja: Az igazi összetartozás valószínűleg az élet legnagyobb értéke. És nyilvánvaló, hogy nemcsak szerelmi összetartozásról van szó, hanem barátságról, vagy a ­nehezen meghatározható, közöm van ehhez az emberhez érzésről is. A szalagotokon megjelenő két évszám közé besűrűsödő évek életetek meghatározó részét képezik, vigyázzatok, hogy lássátok meg benne a szépet, az erőt adót, s tanuljatok a nehézségeiből. Steve Jobs egy híres idézetét tolmácsolom számotokra, hogy erő, kitartás legyen bennetek az érettségikre felkészülő időszakban: „Csak hinni kell magunkban és az adott pillanatban meghozott döntéseinkben, és azok végezetül elnyerik az értelmüket. Egy nap a hibáinkból tanulópénz, a pofára eséseinkből életlecke, az előrelépéseinkből önbizalom, a sikereinkből pedig további motiváció válik majd.” 

Kratzmajer Zoltán, a gimnázium igazgatója ünnepi beszédében elmondta, hogy a végzősök bátran építhetnek majd arra a tudásra és értékekre, amelyeket a gimnáziumban kaptak az elmúlt évek során. 

A 12. C osztály egy retró egyveleggel lepte meg a közönséget, a 12. A Remix című válogatással aratott tapsot. 

Az ünnepi műsorban helyet kapott többek között a Beretka Ádám és brit–magyar Skylar Herter közös produkciója is. Zárásként pedig a 12. A és 12. C osztályok keringőjének tapsolhatott a közönség. 

„A csodálatos keringőhöz bámulatosan szép ruhát öltenek magukra a 12. évfolyamos társaink. Ez idő alatt iskolánk kulturális életébe nyerhetnek egy kis betekintést. Poszler György a következőt mondja a művészetről: Varázs, amely átalakít. A könnycseppet persze gyöngyszemmé nem. Az embert emberré azonban igen. Iskolánkban a művészi tehetségápolás a prioritások egyike. És, hogy az a kis magocska, amelyet itt a művészpalántáink elültetnek, csodálatos növénnyé fejlődnek” – fogalmazott konferálásában Breznyán Virág. 

A pénteki széchenyis szalagavató második szakaszában a 12. B (osztályfőnök: Garamszeginé Szűcs Ildikó) és a 12. E osztály (osztályfőnök: Kovács Mira) volt a főszereplő. A 12. B-sek osztálytáncuk kertében egy Retromixet mutattak be, az E osztály pedig a Pomádé Parádé című produkcióval lepte meg a közönséget. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában