Székesfehérvár

2021.11.24. 07:00

Varga: a jövő elkezdődött

Az Egészségipari Támogatási Programban részt vevő magyar vállalkozások kiállítására került sor kedden a MOL Aréna Sóstón. Az eseményre több mint ötven olyan kiállító érkezett, amely magyar vállalkozásként veszi ki részét az egészségügyi szektor ellátásából.

S. Töttő Rita/DH

2021.11.23. Egészségipari kiállítást rendeztek a Mol Aréna Sóstó rendezvénytermében, amelyen többek között részt vett Varga Mihály pénzügyminiszter is. Szfvár. Nagy Norbert. Fejér Megyei Hírlap.

Fotó: Nagy Norbert. Fejér Megyei Hírlap.

Az eseményt Varga Mihály pénzügyminiszter nyitotta meg, s hangsúlyozta: „a jövő elkezdődött”.

– Lehetne ez a mai egészség­ipari kiállítás szlogenje. Körültekintve, valóban a legmagasabb technológiai színvonalat képviselő gépeket, orvostechnikai eszközöket, nanotechnológiával és 3D nyomtatással készült egészségügyi felszereléseket lehet ugyanis látni ezen a kiállításon. Másfél éve, amikor a pandémia első hullámai szembesítették az országokat azzal, hogy nincs elegendő egészségügyi termék, akkor a robbanásszerűen megnövekedett kereslet mindenhol őrületes árdrágulást hozott. Több hónapra meg tudta bénítani azokat a szállításláncokat, amelyeken keresztül az országok ellátását biztosítani lehetett. De a magyar kormány azonnal lépett: gyors és észszerű módon. Ennek a forrása – erről ne feledkezzünk meg – a korábbi évek eredményes gazdaságpolitikájának köszönhető – emelte ki a pénzügyminiszter. Majd hozzátette:

Köszöntőt mondott Varga Mihály
Fotó: Nagy Norbert/FMH

– Ha 2008-ban ért volna minket egy hasonló válság, nem lettek volna meg a források ahhoz, hogy ilyen típusú támogatásokat el tudjunk indítani. 2020-ban azonban már rendelkeztünk azzal a lehetőséggel, hogy külső források nélkül is el tudjunk indítani egy olyan támogatási programot, mint a mostani. Ezért döntöttünk úgy, hogy a magyar emberek egészsége nem függhet nemzetközi piacoktól. Kiemelt forrásokat tudtunk átcsoportosítani arra, hogy az egészségipari program megindulhasson, és egy új iparág alapköveit letehessük.

A pénzügyminiszter emlékeztetett arra is: a magyar egészségügyi rendszerben 2019-ben az ellátószektor 82 százaléka külföldi cég volt, de a helyzet még ennél is rosszabb volt.

– A fennmaradó 18 százalék sem biztos ugyanis, hogy magyar volt, inkább külföldi multinacionális cégek magyar székhellyel rendelkező vállalkozásai. A feladat tehát még annál is nehezebb, mint gondolnánk. De ha nem tűzünk ki célokat, nem is érhetjük el azokat. Örülök, hogy a munkát elkezdtük, s kihasználva azt a lehetőséget, hogy az Európai Unió és átmenetileg a járványhelyzet is tudta lazítani az állami támogatási szabályokat, és élni tudtunk azzal a kapuval, ami megnyílt előttünk: be tudtunk ezen lépni. Bízom benne, hogy beljebb is tudunk menni s korábban el sem képzelhető arányokat el tudunk érni a hazai egészségügyi ellátószektor területén – hangsúlyozta Varga Mihály.

A csúcstechnológiát képviselő eszközök vannak jelen

Vajda Attila, a dunaföldvári székhelyű Vajda-Papír Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy az ETP elindítása óta jelentősen bővült a hazai gyártás, így lehetősége van a magyar egészségügynek hazai termékek rendelésére, ami óriási eredmény. Kiemelte: a program segítségével beszerzett maszkgyártó gépsornak köszönhetően Magyarország önellátóvá vált a vírus ellen védelmet adó maszkokból: a Vajda-Papír napi 1 millió orvosi eszköz minőségű arcmaszkot képes gyártani dunaföldvári gyárában.

A Vajda-Papír révén a maszkokból és higiéniai papírtermékekből is önellátó az ország. Varga Mihály (j) minisztert Vajda Attila (b), a cég ügyvezető igazgatója kalauzolta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában