adománygyűjtés

2021.11.16. 07:00

Tartós élelmiszerekkel is lehet segíteni a hétvégén

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület idén is megszervezi Karácsonyi Adománygyűjtését, a háromnapos akcióban dunaújvárosi áruházak is részt vesznek.

Molnár Emese

Karácsony alkalmával számos szervezet indít adománygyűjtő akciót, amellyel a rászoruló családok, a nélkülözők számára szeretnék szebbé tenni az ünnepeket. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2014 óta hirdeti meg bizonyos áruházláncokkal együttműködve a nagyszabású jótékonysági akcióját advent alkalmából.

Mint azt a tájékoztatójukban írják, ezúttal is arra kérik az ország lakosságát, hogy gondoljanak a rászoruló emberekre, és áruházi vásárlásaik során az ő számukra is tegyenek a kosarukba egy tetszőleges tartós élelmiszert. Sikeres kezdeményezésről van szó, ugyanis az akciók ideje alatt rendre 250 ezer tonnánál is több adomány gyűlik össze a támogatók jóvoltából.

Általában több, mint 250 ezer tonna élelmiszert sikerül összegyűjteni a felajánlók jóvoltából
Fotók: Élelmiszerbank

Az olyan tartós élelmiszerek jelentik a legnagyobb segítséget, mint például a cukor, a rizs, az olaj, a tészta, a konzerv, az édességek vagy a tartós tej.

Az idei gyűjtés ezen a hétvégén, november 19–21. között lesz 160 településen, 315 áruház részvételével, 300 karitatív szervezet közreműködésével és 6500 önkéntes segítségével.

Péntektől vasárnapig a Tesco, az ALDI, az Auchan és a Metro áruházaiban zajlik a gyűjtés. Dunaújváros tekintetében a Tesco és az Aldi két-két egységében várják a felajánlásokat. A jótékonyság jegyében a Tesco a vásárlói által a három nap során adományozott termékek értékének 20 százalékával megegyező pénzbeli támogatást is nyújt az Élelmiszerbanknak, amellyel az egyesület alaptevékenységét, egész éves élelmiszermentő munkáját finanszírozza.

Az élelmiszer-adományokat az áruházakban az Élelmiszerbank zöld mellényt viselő önkénteseinél lehet leadni, a kasszák közelében kijelölt gyűjtőpontokon. A felajánlásokat 19-én, pénteken, 15–20 óráig, november 20-án, szombaton, 8–19 óráig, november 21-én, vasárnap, pedig 8–18 óráig fogadják. Az összegyűjtött adományokat az Élelmiszerbank a gyűjtések helyszínének környéken, az ott működő karitatív szervezetek közreműködésével juttatja el a rászorulókhoz az ünnepeket megelőző hetekben, illetve azt követően 2022 január végéig.

Az adományok kiosztásában helyi szervezetek segítenek

Az Élelmiszerbank bízik benne, hogy a háromnapos összefogás nyomán jelentős mennyiségű adománnyal tudja enyhíteni az élelmezési problémákat és szebbé tenni sokezer nélkülöző ember ünnepét. Az adományokból főként időseket, nagycsaládosokat, fogyatékkal élő embereket, hajléktalanokat és gyermekotthonok lakóit segítik majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában