képzés

2021.11.15. 14:00

Polgárőr-akadémián vett részt a perkátaiak vezetőségi tagja is

Az ország minden tájáról érkeztek polgárőrségi vezetők és tagok, hogy részt vegyenek a képzésen. A Perkátai Polgárőrség is képviselve volt az akadémián.

Horváth Dóra

Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) minden évben megszervezi a Polgárőr-akadémia elnevezésű képzési programját, amellyel céljuk a polgárőr vezetők ismereteinek bővítése. Az idén ez volt a XIX. Polgárőr-akadémia, s immár 10 éve szervezik meg rendszeresen a programot. A 2021-es esztendőben a helyszín Balatonföldvár volt, harminckét fő vett részt rajta, akik az ország minden részéről érkeztek, hogy együtt tanuljanak.

A polgárőrség vezetőségi tagja a határnál is vállalt szolgálatot. A képen Kovács Krisztián, Horváth István és Gelencsér Zoltán
Fotók: Horváth Dóra

A 2021. október 11. és 15. között megszervezett eseményen a Perkátai Polgárőrség is képviselve volt Gelencsér Zoltán vezetőségi tag által. Gelencsér Zoltán immár nyolc éve vezetőségi tagja a Perkátai Polgárőrségnek, azon belül a gazdálkodási feladatokat látja el. Mivel munkájával elégedettek – többször kitüntették már tevékenységéért mind helyi, mind megyei szinten, s határszolgálatban is részt vett –, nem volt kérdés, hogy az egyesület elnöke, Horváth István őt terjeszti fel az akadémián való részvételre. Az elmúlt években az elnök és helyettese, László Norbert is sikeresen szerepelt már ezen a tréningen.

– Örültem a lehetőségnek, amikor megtudtam, hogy engem választottak a képzésre – felelte Gelencsér Zoltán a kérdésre, miszerint hogyan reagált a hírre, hogy őt jelölték a részvételre. – Miután a munkahelyemen elengedtek, egyből igent mondtam, hogy megyek.

Gelencsér Zoltán, a Perkátai Polgárőrség vezetőségi tagja

Az akadémia szervezői az idei évben is kitettek magukért, hogy minél több hasznos információval lássák el a résztvevőket. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az OPSZ közötti együttműködésnek köszönhetően a legprofibb oktatókat hívták meg a képzésre előadást tartani. Ilyen volt például dr. Christián László rend­őr dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatási rektorhelyettese, az OPSZ egykori vezetőségi tagja, vagy dr. Radácsné Reszegi Rita, az OPSZ Lovas és Kutyás Tagozatának elnöke, hogy csak néhányukat emeljük ki az előadók közül.

Ünnepélyes keretek között adták át a tanúsítványokat

A magas színvonalú szakmai képzés során a résztvevők számos információt hallhattak az egyesületek jogállásáról, a bűnmegelőzésről és annak kommunikációjáról, a büntetőjogról, és gazdálkodási témákat is érintettek az órák, amelyek reggel 8-tól szünetekkel este 7 óráig tartottak, de bemutatták a lovas polgárőrség és az ifjú polgárőrség főbb feladatait is.

2017-ben az önkormányzat ismerte el a polgárőr tevékenységét

– A jogi előadások rengeteget segítettek. Mihez van jogunk, milyen jogaink vannak valójában… Számomra ez volt a legjobb az egészben. Az ember megismerte azt, hogy valóban mit tehet mint polgárőr – nyilatkozott Gelencsér Zoltán arról, hogy mit tartott a leghasznosabbnak a képzés során. Hozzáfűzte még azt, hogy nagyon jó volt találkozni a polgárőr kollégákkal, beszélgetni velük, tapasztalatot cserélni, belelátni kicsit mások munkájába, tevékenységébe.

A XIX. Polgárőr Akadémia – ahogy minden alkalommal – idén is egy komoly vizsgával zárult, amely által a héten elhangzott információkat kérték számon a hallgatóktól. A sikeres vizsgát követően mindenkinek ünnepélyes keretek között adták át a tanúsítvány, ami bizonyítja, hogy elvégezték a Polgárőr-akadémiát. Gelencsér Zoltán is átvehette ezt a tanúsítványt, így immár három olyan tagja van a Perkátai Polgárőrségnek, aki sikeresen teljesítette ezt a komoly kihívást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában