remény

2021.11.04. 17:30

Pecsét István megkaphatja az életmentő gyógykezelést

Hosszú még az út Kínába a gyógyulás érdekében, írtuk alig egy hónapja Pecsét István immunoterápiás kezelésének esélyeiről. Nos, örömmel adunk hírt arról, hogy István kérelmére végül pozitív válasz érkezett: „A külföldi gyógykezelését a kérelemben foglaltaknak megfelelően támogatjuk.” Ez a teljes összeg 80-85 százalékát jelenti.

Várkonyi Zsolt

20190813 Pecsét István portré Dunaújváros Képen Pecsét István autoimmunbeteg Fotós: Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Ahogy korábban beszámoltunk róla, Pecsét István nyílt levélben fejtette ki azt, hogy az Onkológia és Sugárterápia Tagozat nem megfelelő szakmai irányelvek alapján adott iránymutatást a daganatos betegek ellátása tekintetében. Így a megfelelő terápia mielőbbi biztosítása érdekében fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához ­(EMMI) és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz (NEAK), hogy milyen módon tud gyors és megfelelő döntés születni a gyógyulása érdekében, hiszen a sugárterápiás kezelés nem a gyógyulását támogatná, hanem az akár az életébe is kerülhetett volna.

Ezért tisztelettel kérte az ­EMMI-t és a NEAK-ot, hogy ügyében szakmailag elfogulatlan orvosi csoport közösen hozzon méltányos döntést a rendelkezésükre álló orvosi dokumentumai alapján, ugyanis a külföldi gyógykezelés igénybevételéhez szükséges, a jogszabályban előírt feltételeknek megfelelt. Az EMMI és a NEAK végül is a deklarált méltányossági joguk gyakorlásával támogatták a kérelmét.

Pecsét István: „Az első szó a köszöneté...”
Fotó: archív

„Az első szó a köszöneté, köszönöm szépen mindazoknak, akik adományaikkal és imáikkal eddig is támogattak ebben a nehéz küzdelmemben, és ezáltal éreztették velem, hogy nincs minden veszve” – mondja István. És ennek az összefogásnak az eredménye, hogy az EMMI és a NEAK a törvényalkotó által biztosított jogi lehetőség alapján a gyógykezelésre irányuló kérelmét az elmúlt napokban immáron pozitív elbírálásban részesítette. „A külföldi gyógykezelését a kérelemben foglaltaknak megfelelően támogatjuk” – áll a levélben. A gyógykezelés minden elemét tekintve a megítélt támogatás 80-85 százalékát fedi le a teljes költségvetésnek. A fennmaradó 15-20 százaléknyi önrész is többmilliós nagyságrendű, de összességében hatalmas sikernek éli meg, hogy az immunoterápiás gyógykezelésének kétszeri elutasítása után nyílt levelének tartalma harmadjára eljutott az EMMI miniszter asztalára az egészségügyi dokumentumokkal együtt. „Minden lehetséges annak, aki hisz” – idézi István Márk evangéliumát (9:23).

Sokan mondanak el egy imát István gyógyulásáért Fotó: FG/FMH

Ahogy korábban is írtunk róla, a jelenlegi orvostudományi ismeretek alapján Pecsét Istvánnak egyetlen reménye maradt a sikeres gyógykezelésre, mégpedig az immunoterápia, amit hazánkban nem alkalmaznak. Ez a sokat emlegetett beavatkozás egyfajta infúziós kezelés, amelyet donor fehérvérsejtekből állítanak elő, majd juttatnak be a beteg szervezetbe, hogy ezek a természetes, rák elleni „gyilkosok” elpusztítsák a daganatot, mindezt mellékhatások nélkül. Jelenleg ez az egyetlen számításba vehető módszer, mivel István korábbi májtranszplantációja miatt nem kaphat kemoterápiás kezelést. Így Magyarországon a sugárterápiás kezelés maradt számára lehetséges (műtéteken már átesett, de nem hozott eredményt), ami egyáltalán nem javítana az állapotán, csak rontana, ami az életébe kerülhetett volna. Kínában az immunoterápiai gyógy­kezelés előreláthatólag 20 alkalmat foglal majd magába, ami közel egy évig tartó folyamatos terápiát jelent.

István Facebook-bejegyzésében leírtak szerint ennyi küzdelem, és a nyílt levele célba érése után, az adománygyűjtést most még nagyobb lendülettel kívánja folytatni, hogy ne a 15-20%-nyi önrészen múljon a gyógyulása.

„Az életem a tét, miközben egyre csak telik az idő, ami alatt nem jutok hozzá a megfelelő kezeléshez, ugyanakkor hiszem, hogy le tudom újból győzni a rákot, ezért az Úr kegyelméből segítséget szeretnék kérni a küzdelmemhez, hogy meggyógyuljak a magam és a szeretteim érdekében” – hallható és látható a majd’ nyolcperces kisfilmben, amely a közösségi médiában hamarosan elérhető lesz.

Nos, az első nagyon fontos lépés megtörtént. István ezáltal új erőre kapott, segítsük abban, hogy biztosan meggyógyuljon!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában