Ötven bormintával

2021.11.21. 11:30

Mustráltak az adonyi borászok, bőven volt mit

A Duna-menti Szent Orbán Borrend Adony november 13-án rendezte meg az idei Márton-napi újbormustráját. Ötven bormintával vettek részt az eseményen a gazdák.

Agárdy Csaba

A Bálint Ágnes Művelődési Ház és Könyvtár Nándor termében jöttek össze a borászok, illetve a vendégek, összesen harmincöten.

Schmidt Attila, a Szent Orbán borrend nagymestere elmondta, túlnyomó részt fehérborokat mustráltak, ami érthető is, hiszen a vörösborok nagy része még nincs kész, hiszen a kék szőlőt sokkal később szüretelik, mint a fehéret.

Két vendéget is hívott a borrend, a perkátai pálinkamestert, László Norbertet és a soltdadkerti borászt és borlaboránst, Font Magdolnát.

László Norbert két évvel ezelőtt volt először a mustrán.

A mustrán szép borokat kóstolhattak a résztvevők, majd Posch József harmonikajátékát hallgathatták meg Fotók: Szent Orbán borrend

– Örömmel mondhatom, a két évvel ezelőttihez képest is szembeötlő a borok minőségbeli különbsége, nagy a fejlődés.

Font Magdolna az ország egyik legtekintélyesebb borbírálója, rengeteg versenyre hívják. Adonyba is Kiskőrösről érkezett, ahol délelőtt tesztelte a borokat.

– Nagyon örülünk annak, hogy Font Magdolna elfogadta a meghívásunkat. Évek óta próbáltunk meghívni egy jeles szakértőt, de sohasem sikerült, mert ebben az időszakban rengeteg borászati eseményt rendeznek, elfoglaltak a borászok. Most is harminc szakembert kerestünk meg, szerencsénkre Magdolna igent mondott a kérésünkre. Harminc év szakmai tapasztalatát adta át nekünk, nagy sikere volt – mondta Schmidt Attila.

Font Magdolna borász, borlaboráns volt az adonyiak vendége

Font Magdolna összegzése a kóstoltak alapján az volt, hogy a borok remek minőségűek, különösen a rozék tetszettek neki. A legnagyobb dicséretnek részéről talán azt tekinthetjük, amikor azzal fejezte be értékelését, hogy több olyan bort is kóstolt, amely bármelyik hazai borversenyen a legjobbak között végezne.

Font Magdolnának az egész társaság körében nagy sikere volt, a résztvevők egyhangúlag állították, nagyon sok okos dolgot hallottak, jó tanácsokkal látták el őket, és ami a legfontosabb, egyszerűen fogalmazva, mindenki számára érthetően.

„Egyszerű paraszti ésszel gondolkodjunk, használjuk az agyunkat!”– adta tanácsként a megjelenteknek a szakember.

Schmidt Attilától megtudtuk még, hogy ezúttal a koronavírus-járvány miatt elmaradt a szokásos libavacsora és a zenés-táncos bál. Viszont azok, akik a borukkal képviselték magukat a mustrán, így sem maradtak étlen-szomjan. Ronyecz Péter, Adony polgármestere ugyanis a gazdákat meghívta egy vacsorára, amelyen természetesen libacombot is felszolgáltak. Az est Posch József tangóharmonika-előadásával ért véget.

A Szent Orbán borrend ebben az évben már csak egy eseményre készül, a december 26-i János-napi boráldásra a római katolikus templomban.

Azután a 2022-es év kezdetével sem várnak sokat, hiszen január 22-én lesz a szokásos Vincevessző vágás – Szakmai körséta a szőlőhegyen elnevezésű program.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában