Duna Kid Center

2021.11.05. 17:30

Kutyás foglalkozásaikat a gyerekekhez igazították

Nagyszerű lehetőség nyílt azok számára városunkban, akik szeretnék, ha gyermekük szakemberek és kutyáik segítségével fejlődne. A Duna Kid Center lelkes csapatából Czibere Cecíliával, a Duna Dog Center Alapítvány elnökével beszélgettem.

Varga Zsófia

Fotó: LI

Dunaújváros – A foglalkozásokon tipikus és atipikus fejlődésű gyerekek is részt vehetnek. Alapvetően nem különböztetjük meg őket, de a feladatokban, ha szükséges differenciálunk. A célunk az, hogy elősegítsük azokat a folyamatokat, amelyek amúgy is beindulnának a gyerekek fejlődésében. A kutyával motivációt építünk, a gyerekek mennek a kutya után, utánozzák azt, amit csinál, mi pedig ezt kihasználjuk. Az állatokkal történő munkának három fajtája van. Az állatasszisztált oktatás, az állatasszisztált fejlesztés és az állat­asszisztált terápia.

A szülő igénye szerint kutyák nélkül is tartanak foglalkozásokat

Itt nálunk állatasszisztált oktatás történik, tehát a kutya jelen van a foglalkozáson – mondta Cecília, aki maga is gyógypedagógus. – Hozzáteszem, van egy másfél éves kisfiam, és rájöttem, hogy sehova sem tudok vele járni, nem volt semmilyen program, amin részt tudtunk volna venni. Többször előkerült a téma, hogy jó lenne csoportos órákat szervezni a szocializáció, az együtt dolgozás miatt. Az ötletet tettek követték, kollégáimmal megkaptuk a régi Bánki épületében ezt a helyiséget, a Miniszterelnökségtől pedig kaptunk 5 millió forintot pályázatból. Ez az a pénz, amit a Duna Kid Centerbe bele tudtunk invesztálni, és azért néz így ki a foglalkoztató terem és azért van ennyi eszközünk, mert ezt a támogatást megkaptuk.

Pacsai Beáta, Csengeri-Paréj Kitti, Juhász Fatime, Cíbere Cecília (és a segítőkutyus) a Duna Kid Center lelkes csapatának tagjai
Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

– Korlátozott a létszám, 10-11 főt tudunk befogadni. Egy foglalófelület segítségével nyomon lehet követni, hogy melyik foglalkozásra hányan tudnak még jelentkezni.

A foglalkozásokról a következőket tudtuk meg: – Különböző foglalkozásaink vannak, próbáljuk azokhoz a gyerekekhez igazítani, akik hozzánk járnak. Vegyünk egy példát, van olyan foglalkozás, ahol egy akadálypályán kell végigmenniük úgy, hogy előtte a kutya megmutatja, a gyerekek erre már elindulnak, ennyiben segít nekik az eb. Ebből a feladatból létezik olyan verzió is, ahol nincsen kutya, mert vannak olyan szülők, akik nem szeretnék, ha a gyerekük kutyával érintkezne.

A legkisebb gyermekek is imádják a négylábú kedvenceket

– Nagyon különbözőek a csoportos foglalkozásaink, bölcsisektől a kisiskolásokig mindenki megtalálja nálunk a helyét, legyen szó akár jógáról, kutyás foglalkozásról vagy kutya nélküli tornáról. Mindemellett iskolafelkészítőt is tartunk. A kutyás-mesés foglalkozásokon pedig csak a nagyon kicsik vannak külön, például volt, hogy a Hófehérke történetét dolgoztuk fel együtt. Kollégáim, Juhász Fatime gyermekjóga-oktató, aki a jógaórákat tartja – kismamajóga, bölcsődés jóga és kisiskolás jóga –, csapatunkat erősíti Csengeri-Paréj Kitti mozgásterapeuta és gyógypedagógus, Pacsai Beáta tartja a kézműves foglalkozásokat szülőnek, gyereknek. Tervezzük, hogy például ünnepekhez kapcsolódó workshopokat szervezünk, ahol különféle tematikus díszeket készíthetnek az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában