csapadékvíz-elvezetés

2021.11.23. 14:00

Táborállási helyzetjelentés

Az elmúlt hónapokban többször is foglalkozott lapunk Táborállás városrész, azon belül is a Barsi Dénes utca, az Ivó utca, a Palánk utca, az Európa Tanács utca és környékének csapadékvíz-elvezetésével. Az önkormányzat korábban a Dunanett NKft.-t bízta meg a Táborállás csapadékvíz elvezetése című projekt kivitelezésével.

Szabó Szabolcs

2021.11.22. Omlik a partfal Táborálláson Dunaújváros Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Orgovány Zoltán táborállási lakos – aki az utóbbi években többször is megszólalt a városrészt érintő kérdésekben – lapunknak elmondta:

Orgovány Zoltán

– Információim szerint az önkormányzat már 2019-ben sikerrel szerzett pályázati forrást a Táborállás csapadékvíz elvezetése projekt megvalósítására, most, 2021. november végén érdemi lépések nem történtek. Ezt az önkormányzat felé is felvetettem, azt a választ kaptam, hogy az engedélyek, a szükséges bejegyzések és tulajdonosi hozzájárulások beszerzése elhúzódott. Az idő azonban sürget. Nyáron is többször okozott gondot a nagy mennyiségben leömlő csapadék, amely sárlavinaként hömpölygött végig egyes utcákon. Az Ivó utca alatt húsvétkor és pünkösd után is történt kisebb-nagyobb löszomlás. A nyári hónapokban még bíztunk abban, hogy novemberben elkezdődnek a várva várt munkálatok.

Talajvíz-megfigyelő kút Táborálláson, az Üdülő sor és a Harcsa utca kereszteződésében
Fotók: Szabóné Zsedrovtis Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Az önkormányzat szeptemberben döntött arról, hogy a Táborállás csapadékvíz elvezetése című projekt kivitelezési feladataira a Dunanett Nonprofit Kft.-vel köt vállalkozási szerződést több mint bruttó 241 millió forint össz­értékben.

„A táborállási partfalszakasz stabilizálását célozza az a projekt, amelynek részeként a többi között közcélú felszíni és felszín alatti csapadékvíz-elvezető létesítményeket építenek ki mintegy két kilométer hosszúságban. Az így összegyűjtött csapadékvizet a Palánk utcából a Névtelen árokba vezető, irányított fúrással készülő, felszín alatti vízelvezető csatornán keresztül vezetik majd el. A létesítmények nyomvonala magántulajdonban lévő telkeket is érint. A megvalósítás érdekében vízvezetési szolgalmi jogról születne majd megállapodás az ingatlantulajdonosokkal” – számolt be minderről internetes kiadásunk, a duol.hu szeptember 17-én.

Az önkormányzat még korábban döntött arról, hogy a Táborállás csapadékvíz elvezetése című projekt kivitelezési feladataira a Dunanett Nonprofi t Kft.-vel köt vállalkozási szerződést több mint bruttó 241 millió forint összértékben. A kivitelezési munkálatok még nem kezdődtek el Táborállás északi részén. Mint megtudtuk, a szükséges engedélyek és hozzájárulások beszerzése az előzetesen tervezettnél hosszabbra nyúlt. A hirtelen leömlő nagy mennyiségű csapadék ez évben is többször okozott gondot Táborálláson. Képünk az Ivó utca alatt található szakadóélnél készült.

– Mindenkinek az a célja, hogy Táborállás helyzete mihamarabb rendeződjön. Sajnos, az Európa Tanács utca és a Palánk utca mellett található mezőgazdasági területen számos kistulajdonos is osztozik. Hosszadalmas munkával sikerült őket felkutatni, és megszerezni a szükséges hozzájárulásokat. E folyamat végén járunk. Megértem a kritikus hangokat, ám a beruházás kezdetéről, menetéről is körültekintően kell dönteni, hiszen már nyakunkon a tél – mondta el megkeresésünkre Orosz Csaba, Tábor­állás városrész önkormányzati képviselője, aki kiemelte: – 2010-ben csúszott meg a lösz Táborállásnál, ezután kiépült a stabilizálás érdekében a vizet a talajból elvezető drénrendszer. Elkészült a csatorna is, a vízfelvezetés szempontjából is fontos lenne, hogy több ingatlant rákössenek a csatornahálózatra. A közelmúltban több szakemberrel bejárást tartunk az említett területen. A lombhullást követően megvizsgáljuk, mely fákat kell visszavágni úgy, hogy gyökérzetük még segíthesse a lösz stabilizálását, megtartását. Természetesen az egész löszpartot jó lenne megtámasztani némi túlzással Ercsitől egészen Mohácsig. Erre számos megoldás létezik, ám ezek nagyon komoly anyagi forrásokat igényelnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában