nem friss adónem

2021.11.04. 15:00

Aki az egyébként rendelkezésre álló csatornára nem köt rá, azt fizetésre kötelezhetik

Kulcs – A térségben a csatornahálózat kiépítésével a közelmúltban több ezer ember számára eljött az a várva várt időszak, amikor már nem kell a szippantós autót várni.

Török Tímea

20210608 Kulcsi hírek Kulcs Fotós: Laczkó Izabella LI Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: LI

Az új szennyvízcsatorna-hálózat építése jelentős beruházás volt, a lakók nagyon várták a befejezését Kulcson, Rácalmáson és Dunaújvárosban is. Sokan csak az építkezésekből adódó kényelmetlenségek miatt, de még többen azért, mert végre megnyugtatóan megoldódik számukra is a szennyvíz elszállítása. Ugyanakkor nincs mindenki tisztában vele, hogy ha már elérhető a csatorna, többé nem választás kérdése a rákötés a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi törvény értelmében.

Kulcson ezerháromszáznégy ingatlan érintett, amelyeknek 2021. július 7-től van lehetőségük rákötni a rendszerre. A mai napig az önkormányzat információi szerint csak mintegy nyolcszáz ingatlan kötött csak rá a csatornahálózatra.

Ha elérhető a csatornahálózat, nem opció a választás Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A törvény szerint azonban, aki a rendelkezésére álló csatornára nem köt rá, az talajterhelési díj fizetésére válik kötelezetté, amelyet a helyi önkormányzat részére önbevallással kell teljesíteni minden év március 31. napjáig.

A talajterhelési díj mértéke: 1800 forint/köbméter, amelyet minden elfogyasztott köbméter vezetékes ivóvíz után kell kivetnie az adóhatóságnak. A talajterhelési díjat a csatornára rákötésig folyamatosan ki kell vetni.

A település önkormányzata ezért minden lakos figyelmét felhívja, hogy 2021. december 31. napjáig végezze el az ingatlana bekötését a közműcsatornába, a talajterhelési díj kiszabásának megelőzése érdekében.

A törvényi rendelkezés

A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény 55. § (1) bekezdése értelmében, amennyiben a közműves szennyvíz-elvezetés és tisztítás biztosításához szükséges közműrendszer a közterületen az ingatlanról műszakilag elérhető módon kiépült, az ingatlan tulajdonosa köteles a közműrendszerbe az ingatlant bekötni. Aki nem köt rá, az talajterhelési díj fizetésére válik kötelezetté.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában