Sirha-kiállítás

2021.11.23. 08:00

A rácalmásiak döntősök a szakácsvetélkedőn

Egy ételsort hatszázötven forintból kellett kihozniuk a közétkeztetési verseny résztvevőinek

Agárdy csaba

A hagyományos ízek megőrzése az egyik cél Fotó: MW-archív

Fotó: Bencsik Ádám

Lezárult a Köz­étkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2021–2022-es elődöntő szakasza, kiderült, melyik 12 csapat jutott tovább, és vehet részt a tavaszi döntőben a Sirha-kiállításon. Köztük van a rácalmási Eurest alakulata is, olvasható a Nébih honlapján.

A Közétkeztetési Szakácsverseny 2021–2022 a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közös szervezésű szakmai eseménye. Az idei megmérettetésre a „farsangi ételek a hagyomány és a megújulás jegyében” készülhettek a csapatok.

A verseny célja egyebek között a hagyományos ízek megőrzése mellett az ételek modernizálása, a friss, hazai alapanyagok felhasználásának ösztönzése, a közétkeztetés népszerűsítése és minőségének javítása, fejlesztése.

A háromfordulós – selejtezőből, elődöntőkből és döntőből álló – versenyre 3 + 1 tagú csapatok (1-1 irányító, szakács, segítő és tartalékos) nevezhettek, a csapattagok között legalább egy harmincöt év alatti közreműködővel. A versenyzőknek egy magyar tájegység hagyományos farsangi ételeit kellett háromfogásos, a közétkeztetésben is elkészíthető, felnőtteknek szánt menübe illeszteni, amely előételből vagy levesből, főételből és desszertből áll. Ennek jegyében előírás volt a fánk készítése és a sütőtök felhasználása a menüben, a tiltott alapanyagok közé pedig az édesítőszer, az ízfokozó és az élelmiszer-színezék, valamint az ezek valamelyikét hozzáadott formában tartalmazó, összetett alapanyag került. Az ételsor elkészítéséhez az összes felhasznált alapanyag beszerzési értéke nem haladhatta meg az egy étkezőre jutó nettó 650 forintot.

Az elődöntőből továbbjutott tizenkét csapatot dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke mutatta be. Az eseményen részt vett dr. Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, valamint a verseny védnökei, támogatói és mentorai.

A döntőbe jutott tizenkét csapat 2022. március 24-én, a Sirha-kiállításon mérheti össze a fazekak tartalmát. A tavaszi megmérettetés főzési sorrendjét sorsolással döntötték el.

A hagyományos ízek megőrzése az egyik cél
Fotó: MW-archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában