vigyázzunk kedvenceinkre

2021.11.29. 18:00

A növények nem mindig ártalmatlanok

A kíváncsi négylábúak a szobanövényektől sem riadnak vissza, sőt! Egyes élénk színekben pompázó darabok szinte vonzzák a kutyákat, macskákat. Érdemes körültekintően elhelyezni otthonunk növényeit, hiszen nem minden faj ártalmatlan.

HV

A díszes, színes szobanövények nemcsak az emberi szemeket vonzzák, esetenként a lakásban élő kisállatok is szeretnék közelebbről szemügyre venni – sőt, akár megízlelni – a lakást díszítő virágokat. Vannak fajok, amelyek a kis­állatokra nézve kifejezetten veszélyesek, lenyelésük súlyos irritációt okozhat, ezért ezen fajták esetén fokozottan körültekintőnek kell lenni, főleg ha otthonunk belső tereiben egy szabadon mozgó kis­állat is lakik.

Egyes növények megrágása, lenyelése a macskák esetében is súlyos irritációt okoz Fotó: VN/Nagy Norbert

Változatos megjelenése miatt a közkedvelt szobanövények táborát gyarapítja a ciklámen. Virága és levele enyhén, gumója erősen mérgező. A kisállatok szervezetébe jutva nyáladzást, hasmenést, hányást okozhat, nagyobb mennyiség lenyelése esetén szívritmuszavar és görcsök is jelentkezhetnek.

Szép és egyszerűen életben tartható a korallvirág. Az egész növény mérgező, a fentiekkel megegyező tüneteket okoz.

Cserepes növényként és kisebb fa változatban is találkozhatunk a buzogányvirággal. Habár populáris faj, mégis az egyik legmérgezőbb szoba­növények közé tartozik, ezért minden esetben olyan helyre kell tenni, ahová még a legbátrabb macska sem mászik fel. A levelek megrágása kutyák és macskák esetén is hányást, nyáladzást, valamint légzési nehézségeket okozhat.

Egzotikus megjelenésű, strapabíró és látványos a vitorlavirág. Ez az egyik legkönnyebben tartható szobanö­vény, amely folyamatos virágzásával bármely otthon méltó dísze lehet. Sajnos erősen mérgező a négylábúak számára. Kalcium-oxalát-tartalma miatt nyálkahártya-irritációt és nyelési nehézséget okozhat.

Ha házi kedvencünk velünk él a lakásban, tájékozódjunk arról, hogy szobanövényünk ártalmas lehet-e számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában