a jogász válaszol

2021.11.01. 18:00

A közjegyzői előzetes bizonyítás

Előzetes bizonyításnak egyrészt akkor van helye, ha valószínűsíthetően a későbbiekben a bizonyítás nem vagy csak jelentős nehézséggel lenne lefolytatható. Ilyen eset például, ha olyan állapotot, tényt kell rögzíteni, ami valószínűsíthetően megszűnne, mire a perbeli bizonyítási eljárásra sor kerülne.

duol.hu

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Lehetőség van közjegyző előtti előzetes bizonyításra abban az esetben is, ha a kérelmezőnek a bizonyíték beszerzéséhez jogi érdeke fűződik.

Ezen esetek eléggé tág körben teszik lehetővé az előzetes bizonyítás igénybevételét.

Azonban, ha az ügyben már polgári peres vagy büntetőeljárás van folyamatban, a közjegyzői előzetes bizonyítás intézményével már nem élhetnek a felek.

Az előzetes bizonyítás lényege, hogy valamely bizonyíték már a peres eljárást megelőzően beszerzésre kerüljön, illetve rendelkezésre álljon.

Dr. Unger Zsolt
ügyvéd

A bizonyíték alkalmas lehet arra, hogy a felek annak alapján megállapodást kössenek, így a pert elkerüljék.

A szakértői vélemény különösen jelentős lehet, mivel az ilyen szakvélemény a későbbi perben is független szakvéleménynek számít. Tehát adott esetben a bíróságnak már nem kell szakértőt kirendelnie, hanem az előzetes bizonyításkor beszerzett szakvéleményre is alapíthatja döntését.

Az előzetes bizonyításra az a közjegyző illetékes, ahol a kérelmező lakó- vagy tartózkodási helye található, továbbá az a közjegyző is, akinek az illetékességi területén a bizonyítás helye van.

A kérelemnek tartalmaznia kell a kérelem előterjesztésének indokait, a tények rövid leírását, a kérelmező nevét és lakóhelyét. A kérelemben ismertetni kell a bizonyítani kívánt tényeket és az azokra vonatkozó bizonyítékokat, továbbá a kérelmezőnek valószínűsítenie kell azon körülmények fennállását, amelyeknek alapján előzetes bizonyításnak helye van. Az eljárás díjköteles.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában