családokat érintő intézkedések

2021.11.17. 11:30

A jóléti intézkedések rendszere

November 14-én volt a Fidesz kongresszusa Budapesten, amelyen több, az egész országot érintő fontos bejelentés is elhangzott. Az eseményen ott volt dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, aki térségünk, a 4. választókerület elnöke is egyben. A legfontosabb családokat érintő intézkedéseket vettük sorba.

Várkonyi Zsolt

Molnár Krisztián lapunknak elmondta, egy olyan eseményen vehetett részt, amely ténylegesen hitet és erőt adott és adhat valamennyiünknek. A Fidesz Magyarországon és Európában is a legegységesebb politikai közösség, mind szervezettségben, mind hozzáállásban.

Molnár Krisztián kiemelte azt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kongresszuson történt bejelentése a jóléti intézkedésekről egyedülálló, még soha nem láthattunk ilyet Magyarországon.

Dr. Molnár Krisztián, Fejér megye 4. választókerületének elnöke
Fotó: DH

Az egész napos eseményen a küldöttek, résztvevők átfogó képet kaptak arról, hogyan állunk a gazdasági mutatókat, a közbiztonság helyzetét, a családokat támogató intézkedéseket tekintve. – tájékoztatta lapunkat az elnök. Azt láthatjuk, hogy hazánk egy nagyon dinamikus fejlődési pályán halad. A munkanélküliség országos szinten 4 százalék, viszonyításképpen ez 2010-ben jóval több mint 10 százalék volt. A gazdasági növekedés a 6,7 százalékot is elérheti ez év végére. A 2010-es évek előtti baloldali kormányzás idején ugyanez az érték, de negatív értelemben volt értelmezhető.

A családok vonatkozásában nemzetközi kitekintésben is az egy főre jutó GDP tekintetében Magyarország kormánya fordítja legtöbbet a családok támogatására, emelte ki Molnár Krisztián. Ennek már látható eredménye is van a házasságkötések és a gyermekvállalások, születések számában és hála istennek az abortuszok számának felére csökkenésében.

Molnár Krisztián elmondta, hogy a Fidesz kongresszusán kiemelt téma volt az energiabiztonság kérdésköre is. Mi Magyarországon nyugodtan várhatjuk a telet, hiszen a rezsicsökkentésnek és a felelősségteljes energiapolitikánknak köszönhetően biztos nem fog olyan megtörténni, mint amire például Ausztriában és Németországban számítanak, hogy nem lesz elég földgáz és energia.

Ami az előttünk álló folyamatokat illeti, már most novemberben százezer forint nagyságrendű pluszjuttatást kapnak a nyugdíjasok, emelte ki Molnár Krisztián, ami – félreértés ne essék, – nem ajándék, hiszen egész életük munkájával alapozták meg azt a gazdasági jólétet, amiből ezt Magyarország kormánya biztosítani tudja. Emlékeztetőül hozzátette, míg a szocialista kormányok elvették a 13. havi nyugdíjat, addig a mostani kormány azt visszaépíti. Ehhez szervesen kapcsolódik a miniszterelnök kongresszusi bejelentése, hogy jövőre a 13. havi nyugdíjat egy összegben, egyszerre meg fogják kapni az érintettek. Ez egy fontos döntés, ami nem csak szimbolikus, hiszen ez a nagyszülők, a magyar családok számára is érzékelhető bevételt jelent.

A fiatalok szempontjából is példátlan, de nagyon pozitív dolog a 25 év alattiak személyi jövedelemadó (szja)-mentessége. Azok, akik befejezik az egyetemet, akik kikerülnek az iskolapadból, a szakképző intézményekből és az elsődleges munka világában dolgozni kezdenek, azoknak nagyon nehéz megalapozni egy önálló háztartást, egy családot, vagy minden – a fiatalokat érintő – jóléti intézkedéssel együtt például lakást, házat vásárolni. Nekik nagy segítség ez az adómentesség. Sőt a még meg nem született gyermekek vonatkozásában is segítséget kapnak a leendő szülők (pl. a babaváró hitelek – a szerk.). És ezzel együtt, ahogy az már ismert, a gyermekeket nevelő magyar családok pedig teljes egészében visszaigényelhetik és megfelelő kritériumok alapján vissza is fogják kapni a 2021-re befizetett szja-jukat. Ez átlagosan családonként több százezres, de lesznek olyan családok, ahol ez milliós nagyságrendet jelent majd. Ehhez mindenképpen hozzátenném a rezsicsökkentést is, fogalmazott az elnök, hiszen sokan már automatizmusnak veszik ezt, elfelejtve azt, hogy nem volt ez mindig így. Ez családonként átlagosan további évi 400 ezer forint megtakarítást jelent, ami egyébként minden esetben nyomon követhető a szolgáltatók által kibocsátott energiaszámlákon is. Különösen fontosak ezek a megtakarítások, hiszen a jövő évi választások kapcsán elhangzott, jelesül az ellenzék részéről, hogy amennyiben ők kerülnek hatalomra, megszüntetik a rezsicsökkentést.

Molnár Krisztián végezetül hozzátette, a támogatásokat és megtakarításokat a Magyar Kormány egységes rendszerként kezeli és fenntartja a jövőben is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában