Rácalmás

2021.10.08. 11:30

Ünnepi műsor volt figyelmes nézősereggel

Október 6-án megemlékezést tartottak Rácalmáson a helyi iskola tanárainak előadásával

Török Tímea

Nem a szokásos volt az ünnepi műsor forgatókönyve Fotó: LI

Fotó: LI

A magyar kormány húsz éve, 2001. november 24-én nemzeti gyásznappá nyilvánította október 6-át. Ezen a napon az állami lobogót félárbocra eresztik, a középületekre kitűzik a gyászlobogót és országszerte megemlékezéseket tartanak.

Október 6-án, szerdán, a térségünkben is több helyen szerveztek az aradi vértanúk kivégzésének évfordulója alkalmából hivatalos rendezvényt. Néhány vers, beszédek és koszorúzás a szokványos október 6-i rendezvények forgatókönyve. Azonban Rácalmáson a művelődési ház nagytermében szerdán délután új szintjét ismerhették meg az érdeklődök az ünnepi rendezvényeknek. Ezúttal nem a gyerekeket dirigálták a felkészítő tanárok, hanem a Jankovich Miklós Általános Iskola tanárai voltak az ünnepi megemlékező műsor főszereplői – a műsort összeállította Baksa László –, a Napsugár kórus tagjai pedig a közreműködői. Persze itt is voltak protokolláris részletek és még koszorúzás is. De a műsor valójában a helyi és a személyes kötödéseket a XIX. századi Rácalmásról felvázolva érdekes és nagyon megindító volt. Szó esett Márkus nagyságos úrról, aki – mint elhangzott, nem vértanú, csak a mindennapok hőse volt –, és Hattyuffy Kristóf plébánosról, aki Petőfi-korú fiatalként élte át a szabadságharcot, de a szabadság elvesztése után áttért az evangélikus hitre és megnősült.

A prózai műsorrészeket dalbetétek váltották, a tanárok előadását gitár kísérte. Felcsendült például Kollár-Klemencz László Iszom a bort című különösen szép kortárs bordala.

„Iszom a bort, ölelem a babámat, Úgysem érem keresztül, a hazámat, Elengedem már, Nem őrzöm a lángot.”

Nem csoda, hogy a rácalmási feldolgozás, a mély gondolatok még a szereplőknél is elcsukló hangot eredményeztek. A nézőtér pedig nem unatkozó kamaszokkal volt tele, hanem pisszenéstelenül figyelőkkel, és sok, a szemüket törölgető felnőttel is.

Ha az ünnepi megemlékezéseknek az is célja a tiszteletadás mellett, hogy megtanítsák a gyerekeket a történelmi eseményekre és tanulságaikra, akkor a tegnapi rendezvényen jelen lévő gyerekek megtanulták a leckét, a gyásznappal összefüggő eseményekből biztosan jól fognak felelni. TT

Nem a szokásos volt az ünnepi műsor forgatókönyve
Fotó: LI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában