elismerés

2021.10.16. 07:00

Női vízilabdázóink rangos állami kitüntetést kaptak

Csak akkor maradhatunk meg és lehetünk sikeresek, ha győzünk, ez a törvény –mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az Országházban, ahol Áder János államfővel állami kitüntetésben részesítette a tokiói olimpiai és paralimpiai játékokon érmet szerzett magyar sportolókat és szakmai segítőiket. Előbbiek között a Dunaújvárosi Főiskola Vízilabda Egyesület játékosait, akik tagjai voltak a bronzérmet szerzett női válogatottnak.

Gallai Péter/MTI

A kormányfő a kupolacsarnokban összegyűlt sportolók, edzők és sportvezetők előtt elmondott beszédében kiemelte: az olimpikonok és paralimpikonok győzelmeikkel mindenkinek példát adnak kitartásból és küzdőkészségből, amire szükség is van, mert Magyarország ma is embert próbáló feladatok előtt áll.

Áder János köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnökkel állami kitüntetésben részesítette pénteken a Parlament kupolatermében a tokiói olimpiai és paralimpiai ötkarikás játékokról medállal hazatérő versenyzőket. A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatát vehették át a bronzérmes női vízilabda-válogatott tagjai, közte a dunaújvárosi klub jelenlegi három játékosa, Gurisatti Gréta (balra), Garda Krisztina és Szilágyi Dorottya Fotó: DFVE

Hangsúlyozta, sportolóink mindannyiunkat büszkévé tesznek, megmutatják, milyen jó érzés magyarnak lenni. Orbán Viktor kifejtette, a magyar nyelv a bajnok szóval fején találja a szöget, mert ez a szó eredetileg harcost jelent, olyan vitézekre használták, akik bátran léptek sorompóba, a győztes harcosoknak járt ez a megszólítás.

Úgy látja, a győzelem, a kiemelkedő teljesítmény nem szorul magyarázatra, vannak olyan pillanatok, amelyek magukért beszélnek. Különleges tisztelet jár a bajnokoknak, ők ma is a nemzet legkiválóbb tulajdonságait testesítik meg – fogalmazott.

Megjegyezte: mi, magyarok úgy szeretjük az olimpiákat és a sportágakat, ahogy vannak, ha a nők női számokban, a férfiak pedig férfiszámokban indulnak, és nem jó, ha a teljesítménynek járó figyelem és tisztelet helyét más foglalja el.

A miniszterelnök a sport legnagyobb értékének azt nevezte, hogy képes kihozni a legjobbat az emberből, és a sportolók küldetése, hogy a legkiválóbbak legyenek, ezzel pedig bennünket is nagyobb teljesítményre késztethessenek, hogy a „kényelmes középszerűség kísértése” ne uralkodjon el rajtunk.

Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök Gurisatti Grétával Fotó: Teknős Miklós/Magyar Nemzet

– Különösen nagyra becsüljük sportolóinkat, mert olyan országunk van, amelyet megfosztottak a természeti erőforrásai döntő hányadától, így mindenünk, amink van, egyéni teljesítmény és munka eredménye – mondta.

Arról is beszélt, hogy az olimpia eszméje és a nemzeti érzés egy tőről fakad, mert nemzetek nélkül nincs olimpia, az olimpián a győztes nemzetének zászlaját húzzák a legmagasabbra, és az ő nemzetének himnuszát játsszák.

Majd következett a díjak átadása, többek között a Magyar Arany Érdemkereszt (polgári tagozata) kitüntetést vehették át a bronzérmet szerző női vízilabda-válogatott tagjai. A dunaújvárosi klub jelenlegi játékosai közül Garda Krisztina, Gurisatti Gréta és Szilágyi Dorottya, az azóta eligazolt Magyari Alda, és a dunaújvárosi nevelésű Szücs Gabriella is. Továbbá a Magyar Érdemrend tisztikeresztje (polgári tagozata) kitüntetésben részesült az első dunaújvárosi születésű olimpiai bajnok, a kajakos Kárász Anna.

A díjak átadását követően a kitüntetett sportolókat és sportszakembereket a miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadáson látta vendégül.

Az ünnepség során sikerült szót váltani Garda Krisztinával, aki azt mondta, amikor kiment átvenni az elismerést, sokkal jobban izgult, mint bármelyik találkozón, de az olimpiai bronzmeccshez képest is. Az államfőnek és a miniszterelnöknek mindenkihez volt egy-egy kedves, kötetlen, vagy mosolygásra okot adó hozzászólása. Krisztának azt mondta Orbán Viktor, ezt azért jó volt látni, amin jót nevetett.

– Maga a helyszín, főleg, hogy először voltam a Parlamentben, adott már egy különleges, emelkedett hangulatot az egésznek, hiszen mellettünk volt a Szent Korona és a koronázási jelvények. Az egész ünnepség olyan mesebelinek tűnt, de azt gondolom, még az éremszerzésünk is az. Mindig kell még idő, hogy felfogja az ember, egy olimpián szerzett medált. Amit nem sokan mondhatnak el magukról, de azt sem, hogy rangos állami kitüntetésben részesülnek. Na, ez az, amit álmomban nem gondoltam volna, nagyon büszke vagyok, szavakat nem találok, hogy leírjam az érzéseimet. Ez a díj is mutatja a sportolók megbecsültségét ma Magyarországon, erkölcsi és minden téren. Azt hiszem, három év múlva szeretném ezt újra átélni, de egy fényesebb érem megszerzése után – mondta lapunknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában