ötödik évforduló

2021.10.21. 11:30

Időszaki kiállítások, táborok, szakmai konferenciák sokasága

Fennállásának, megnyitásának ötéves évfordulóját ünnepelheti a Hamburger Hungária Látogatóközpont és a Magyar Papírmúzeum.

Molnár Emese

Fotó: Zsedrovits Eniko

Ez alkalomból ünnepséget tartottak szerdán délelőtt a dunaújvárosi papírgyár központjában, megnyitottak négy időszaki kiállítást, és érdekes előadásokat is hallhattak a meghívott szakemberek, egykori kollégák, vendégek.

A szerdai jubileumi ünnepségen négy időszaki kiállítást nyitottak meg, és érdekes előadásokkal is szolgáltak
Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Elsőként Pelbárt Jenő, a Magyar Papírmúzeum igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Mint azt részletezte, a múzeum 2016-os megnyitása óta a többi között tizenhét időszaki kiállítást, papírakadémiákat, nyári gyermektáborokat, pályaorientációs foglalkozásokat, szakmai konferenciákat tudhatnak már maguk mögött, és megannyi látogató érkezett hozzájuk egyénileg és csoportosan is.

Bár a világjárvány okozta korlátozások szűkítették a programlehetőségeket, most újabb négy időszaki tárlattal készültek. Az egyiket a Hamburger Hungária Látogatóközpont és a Magyar Papírmúzeum ötéves évfordulója alkalmából állították össze. Van egy olyan tárlat, amely a 70 éves Dunaújváros papíremlékei címet viseli. Helyet kapott M. Sarlós Erzsébet papírszobrász jubileumi kiállítása is, valamint a papír és környezetvédelem fókuszában is készült egy időszaki tárlat.

M. Sarlós Erzsébet különleges papírkonstrukciókat is alkot

Bencs Attila, a Hamburger Hungária Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt köszöntőjében, hogy annak idején szándékukban volt egy látogatóközpont kialakítása, így a múzeum ötlete, kezdeményezése tulajdonképpen egy közös utat mutatott előre, amellyel többek között a papíripar történetét, emlékeit, technológiáit, a szakmában rejlő lehetőségeket tárhatják az emberek elé. Bemutathatják a vállalatcsoport által képviselt fenntarthatóságot is, például, hogy a hulladékpapírból miként teremtenek új értékeket. Hozzátette, fontos, hogy ezzel a szakmának és a kollégák munkájának is emléket állíthatnak.

Számos rendkívüli emléktárgyat is felvonultatnak a tárlatok

Pintér Tamás polgármester köszönettel szólt mindazokról, akik munkájukkal hozzájárultak a papíripar fejlesztéséhez, bővítéséhez, és méltatta a múzeum munkatársait is, akik a papírtörténet bemutatásán dolgoznak.

A rendezvényen három előadással is szolgáltak. Dr. Zilahy Gyula, a BME tanszékvezetője a papíripari modern környezetvédelmi megoldásokról beszélt. Szilas György, a Hamburger Hungária termelési vezetője bemutatta a Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesülettel közös vízvédelmi kiadványukat. Puteáni-Holl Adrien, a fővárosi levéltár levéltári restaurátora pedig a környezetvédelemről és a papírrestaurálásról beszélt előadásában.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában