kerek évforduló

2021.10.16. 11:30

Hetvenévesek lettek, meg is ünnepelték a vadászok

Az Országos Magyar Vadászkamara Fejér Megyei Területi Szervezete és a Fe­jér Megyei Vadgazdálkodók Szövetsége nevében Méhes Lajos elnök a Dunaújvárosi Kohász Vadásztársaság megalakulása és folyamatos működése 70. évfordulója alkalmából díszoklevelet adott át Pintér Krisztiánnak, a társaság elnökének.

Agárdy Csaba

2021.10.14. Pintér Krisztián vadász Dunaújváros Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Az ünnepség alkalmából beszélgettünk Pintér Krisztiánnal.

– 1951 nyarán alakult a társaságunk húszezer hektáron, most 9473 hektár van a birtokunkban, Magyarország egyik legrégebbi, és nagy területű vadásztársasága vagyunk. A vadászházaink Baracson és Daruszentmiklóson találhatóak, a területünk északon Rácalmással határos, Baracson, Kisapostagon, Dunaújvárosban, Nagyvenyi­men vannak a területeink – kezdte beszélgetésünket Pintér Krisztián.

A vadállománnyal kapcsolatban az elnök elmondta, a megélhetésüket az őz biztosítja, jelentős mennyiségű a vaddisznó, és az utóbbi években a gímszarvas is megvetette a lábát a területükön. Az apróvadat a fácánok, nyulak jelentik.

Megtudtuk azt is, hogy a dúvadak náluk is problémát okoznak, az aranysakálok igen elszaporodtak. Ez azért okoz nagy gondot, mert az apróvadak elől elveszik az életteret.

Pintér Krisztián és a díszoklevél, amit a Dunaújvárosi Kohász Vadásztársaság megalakulásának évfordulójára kapott
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

– Nagyon jók a hivatásos vadászaink, sikeresen gyérítik a sakált és a rókát, tehát a mi társaságunk jól kezeli ezt a helyzetet – mondta az elnök.

Pintér Krisztián 2017-ben vette át az elnökséget – ami társadalmi munka – idősebb Szabó Jánostól. Jelenleg harmincöt tagjuk van, egyéni vadászatot egész évben folytatnak. Az apróvad vadászata október elejétől február végéig tart.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen a vadállomány a területükön, Pintér Krisztián így válaszolt. – Nagyon jó. Ez köszönhető az évtizedek óta tartó, előrelátó, gondos gazdálkodásnak. Egész évben folyamatosan vadás­szuk a vaddisznót, most a gímszarvasnak és az őznek van a szezonja.

Jelentős mennyiségű a Kohász területén a vaddisznó Fotó: archív

Végezetül álljon itt azok neve, akik Hubertus Kereszt elismerésben részesültek a hetvenedik évforduló alkalmából. A kitüntetést azon vadászok kaphatják meg, akik érdemeket szereztek a vadászati kultúra ápolásában és fejlesztésében, etikus vadászati tevékenységet folytatnak, életútjukkal, munkásságukkal kivívták környezetük elismerését, a vad és élőhelye, valamint a természet megóvásáért sokat tettek, hivatásos vadászként szakmai munkájukkal elismerést szereztek.

Aranykeresztet kapott idősebb Szabó János, ezüstöt Szűcs László, bronzot Áron József, Biczó József, Kádár Attila és Papp Géza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában