zene világnapja

2021.10.01. 07:00

Egy nap, amikor minden a zene szeretetéről szól

Közös énekléssel, koncertekkel kiállításmegnyitóval köszöntötték a zene világnapját csütörtökön a városi oktatási intézmények.

Molnár E., Szabó Sz.

Fotó: LI

A hagyományokat követve a Móricz Zsigmond Általános Iskolában közösen énekeltek a diákok, ezúttal az esős idő miatt a tornateremben. Az intézményben október 4-én, jövő héten hétfőn, délelőtt folytatódnak a világnaphoz kapcsolódó programok. A negyedik osztályos móriczos diákok zenés műsorral látják majd vendégül a város óvodásait.

S A város számos oktatási intézménye köszöntötte programokkal a zene világnapját. A Móricz Zsigmond Általános Iskolában közös éneklésre várták a diákokat a tornateremben. Az Arany János Általános Iskolában reggel kilenc órakor kezdődött a zenés rendezvénysorozat, délután pedig új, a magyar népmese napjához kapcsolódó kiállítás nyílt az Arany Galériában. A hagyományokhoz híven ünnepi programsorozattal készült a Sándor Frigyes Zeneiskola, csütörtökön este az intézmény művésztanárai adtak koncertet, ma pedig már a növendékeken lesz a sor
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A Sándor Frigyes Zeneiskolában csütörtökön este a pedagógusok koncertjével kezdődött a kétnapos zeneünnep. A kilenc produkcióból álló koncerten magyar népdalok mellett felcsendültek többek között Bach, Kodály, Mozart, Csajkovszkij művei Beke Beáta, Németh Irma, Balogh Zoltán András, Konkoly Krisztina, Sütő Balázs, Antal Anna, Tágincevá Irén, Pomposné Zelena Erzsébet, Dőr Gabriella, Matolcsi Katalin, Kovács Dániel, Tótin Katalin, Tótin István, Kaszás Éva és Juhos Melinda előadásában.

Sütő Balázs és Antal Anna Kodály Epigrammák című művéből adott elő több tételt
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Ma 16 órától az iskola szomszédságában található Sándor Frigyes téren az intézmény zenekarai muzsikával várja a város polgárait. 17 órától hagyományteremtő céllal kezdő zeneiskolások ültetnek el egy-egy palántát a „Lakatolós” téren, ezzel jelezve, hogy gyökeret szeretnének ereszteni itt a zene világában.

Az Arany-iskola műsorának végén mindenki együtt énekelt
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Hagyomány az Arany János Általános Iskola életében is, hogy megünneplik a zene világnapját. Szeptember 30-án igazán különleges műsorral szolgáltak a diákoknak. Felkérték ugyanis az épületben székelő Wesley-DaCapo Alapfokú Művészeti Iskolát, hogy állítsanak össze egy közös produkciót. Kurina Laura, a művészeti iskola vezetője elmondta, hogy nagyon szívesen vállalták a műsort, ezáltal az Arany-iskolával közösen ünnepelték meg a zenei világnapot.

Kaszás Éva csellójátékát tapssal jutalmazta a közönség
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A műsorban fellépett két növendékük (akik egyébként az Arany-iskola tanulói): Petrovics Fanni zongorázott, Sörös Hanna Jázmin pedig gitáron játszott a közönségnek. A DaCapo pedagógusai is felléptek: egy zongorakeringőt adott elő Kolesznyicsenko Inna és Kurina Laura, majd Beke Beáta egy játékos, interaktív zenei foglalkozás keretében koronázta meg az ünnepséget, ritmikus kísérettel közösen megtanultak egy dalt, amit az Arany-iskola kórusa is előadott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában