Dunaújváros

2021.10.19. 07:00

Borovszky Ambrusról nevezték el a parkot

Dunaújváros önkormányzata a Vasmű úti Martinász szobor környékét Borovszky Ambrus parkká avatta hétfőn, ezzel tisztelegve a vasmű egykori legendás vezetője előtt. Ebből az alkalomból tartottak ünnepséget és táblaavatót a helyszínen.

Brousil Csaba

A megjelentek köszöntése után Juhos Melinda játszott harmonikán, majd Pintér Tamás mondott rövid beszédet. A polgármester kiemelte, hogy a város születésének 70 éves évfordulójához méltó, hogy ilyen eseményekkel is, mint ez a park­avató, lehet megünnepelni ezt az évfordulót. Külön köszönetet mondott az ötletgazdának, a körzet önkormányzati képviselőjének, Szántó Péternek, hogy ez az esemény megvalósulhatott. Borovszky Ambrusról szólva elmondta, hogy egy talpig becsületes ember volt, akinek a keze alól olyan generációk és szakemberek kerültek ki, akik aztán később is sikerrel tudták irányítani a gyárat. A polgármester beszéde után a Violin iskola tánccsoportja adott rövid műsor.

Ezek után Miskolci Miklós író állt a közönség elé, és mesélt Borov­szky Ambrus életéről, emberségéről, szaktudásáról, jelleméről. Felvillantotta az egykori gyárigazgató gyermekkorának, fiatalkorának eseményeit, beszélt arról, hogy Borov­szky Ambrus, akit mindenki Borónak szólított, amikor nem volt jelen, hogyan is került a vasműbe, majd a minisztériumba s onnan ismét vissza a városba a gyár élére, amelyet 25 éven át vezetett becsülettel. Beszéde után Pintér Tamással és Szántó Péterrel közösen leleplezték a park nevét jelző emléktáblát.

Ezek is érdekelhetik