magyar népmese napja

2021.10.04. 13:00

Balsai Mónika meséihez rajzoltak a kisdiákok

A nagy meseírónk, Benedek Elek születésének évfordulóján, szeptember 30-án van a magyar népmese napja. Ezt egy különleges kiállítással ünnepelték meg az Arany János Általános Iskolában. A tárlat előzményéről Horváth Éva, az intézmény pedagógusa beszélt lapunknak.

Molnár Emese

2021.10.01. Kiállításmegnyitó a Mese világnapja alkalmából az aArany János Általános Iskolában Dunújváros Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Jó kapcsolatot ápolnak Balsai Mónika színművésznővel, aki tudja, hogy az Arany iskolában emelt szinten foglalkoznak a rajz- és vizuális kultúrával. A koronavírus világjárvány korlátozásai alatt szeretett volna valami hasznosat végezni, innen jött az ötlet, hogy csináljanak közösen meséket: az aranyos diákok rajzolnak, ő pedig mesélni fog hozzá. A MoMeTeRa – Móni mesél, Te rajzolj! – című mesesorozat pedig nyolc komplett alkotást eredményezett.

A közös munka nyolc komplett alkotást eredményezett Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A pandémia miatt rendkívüli volt az alkotói munka is, mondhatni táv-irányítással zajlott. A gyerekek nem tudták hazavinni a rajzfelszereléseiket, mindegyikük azzal és úgy dolgozott otthon, amivel tudott. A tanárnő részekre bontotta a választott meséket, és a közösségi oldalon a diákok választhattak, hogy melyikük mihez készít rajzot. A négy alsós osztályból mintegy nyolcvan alkotás született meg. Ebből válogatták ki a meséhez az illusztrációkat. Az alkotói folyamat 2020 márciusától 2020 májusáig tartott. A közösségi videómegosztó portálra feltöltött mesék pedig nagy sikert arattak, mindenkinek tetszett, aki csak látta.

Az Aranyban ezekből a rajzokból nyílt kiállítás, amelyet október 20-ig lehet megtekinteni. A pandémia óta ez az első kiállítás, és az elmaradt tárlatokat szeretnék is pótolni, ebben a tanévben még 6-8 bemutatót terveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában