fecskeavató

2021.10.21. 08:00

Az elsősök fecskék lettek, majd csipegettek

Fecskeavató volt tegnap délután a Petőfi Sándor Általános Iskolában. A fecskeavató annyit jelent, hogy az elsősök teljes jogú tagjai lesznek az iskolának.

Agárdy Csaba

Rideg István igazgató köszöntőjében elmondta, hogy 1999-ben kezdődött az a hagyomány, amikor a negyedikesek felavatják az elsősöket. Az intézmény vezetője elmondta, hogy szemünk fénye a gyerek, óvjuk őket, a gyerekeket pedig arra kérte, hogy jó tanulással örvendeztessék meg a szüleiket.

Majd így fejezte be: „Hajrá első évfolyam, hajrá Petőfi!”

Fecskeavató volt tegnap délután a Petőfi Sándor Általános Iskolában. A fecskeavató annyit jelent, hogy az elsősök teljes jogú tagjai lesznek az iskolának. Rideg István igazgató köszöntőjében elmondta, hogy 1999-ben kezdődött az a nagyon szép hagyomány, amikor a negyedikesek felavatják az elsősöket. Képünkön Németh Benjamin – már petőfis pólóban – és Gálosfai Tímea létesítményvezető-helyettes.

Ezután a negyedikesek egy kimondottan aranyos műsorral köszöntötték a törpéket, és felvetődött a kérdés: „akartok-e a fecskebirodalom teljes jogú tagú tagja lenni?” – amire természetesen hatalmas igen volt a válasz.

Ezt követően két kérdést kaptak az elsősök. Tudtok-e énekelni? – amire az Eresz alól fecske fia című dallal válaszoltak a legkisebb fecskék. A következő kérdés az volt, hogy tudtok-e számolni? A gyerkőcök válasza természetesen ezúttal sem maradt el, az Egy, megérett a meggy című mondókával.

Bartos Bence Márknak gratulál Rideg István
Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Ezután az új alattvalók a fecskebirodalom királya előtt esküt tettek, mert e nélkül a birodalom nem volt hajlandó őket befogadni. Az eskü legutolsó mondata mindent elárul: „Amíg petőfis leszek, az eskümet meg nem szegem!”

Ezután következett a délután fénypontja, amikor az újdonsült fecskék megkapták a petőfis pólójukat Rideg István intézményvezetőtől és Gálosfai Tímea intézményvezető-helyettestől.

Az ünnepség zárásaként a negyedik osztályos diákok szülei az iskola éttermében fecskecsipegetésre hívták meg az elsős tanulókat, és mint ahogy tudjuk, az Eresz alól fecske fia című dalból „Kis bendőbe mindenféle belefér igazán.”

A fecskeavatóval nem ért véget a Petőfi iskola programsorozata, ma délelőtt lesz a játékos, humoros kecskeavatás, amikor az ötödikeseket avatják felső tagozatossá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában