vetélkedő

2021.10.05. 11:30

A király kalapot emelt a hétpróbás gyerekek előtt

Benedek Elek születésnapja, szeptember 30. a magyar népmese napja már 2005 óta. A Magyar Olvasótársaság kezdeményezése az elmúlt években egyre szélesebb körben ünneplik. A térségben a rácalmási könyvtárban immár hagyománya van a mese napi programoknak.

Török Tímea

Ennek a neves napnak az a célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek nagyobb figyelmet fordítsanak a népi eredetű mesékre, mondákra – legyen az magyar vagy külföldi népmese.

A Neveljünk olvasókat!-törekvéssel élő szülők körében sokszor kerül szóba, hogy miket olvassunk, mit szerettünk vagy éppen nem szerettünk a könyvekbe gyűjtött népmesék közül, egyáltalán sikerült-e megismerkednünk és megismertetnünk a gyerekeinket a magyar népmesékkel. A szakemberek azonban azzal egyetértenek, hogy a népmesék csak egy bizonyos életkor felett, az óvodás évek végén fogják lekötni a gyerekeket. De a tanulságaik sokszor lehetnek gyerek és felnőtt segítségére egy-egy nehéz élethelyzet megoldása során.

A rácalmási Manóvár Óvoda és Bölcsőde Maci csoportjába járó gyerkőcök is bebizonyították, hogy jól ismerik a magyar népmeséket
Fotók: rácalmási Manóvár Óvoda

Vannak intézmények, ahol komoly hagyománya lett ennek a kiemelt napnak. A térségben a dunaújvárosi, a dunaföldvári és a rácalmási könyvtár is készült rendezvénnyel a jeles nap alkalmából.

A rácalmási művelődési ház és a könyvtár munkatársai hétpróbás vetélkedőt szerveztek a nagycsoportos óvodásoknak és a jelentkező alsó tagozatos, négyfős csapatoknak.

A bátor nagycsoportosok minden próbát kiálltak

A diákcsoportok toborzásához a közösségi média segítségét is felhasználták. Mint írták, Meseország területe egyre csökken. Ez azért van, mert a gyerekek egyre kevesebb mesét olvasnak. Meseország királya nagyon várta azokat a bátor gyerekeket, akik a hét próbát kiállva bebizonyították, hogy ők bizony olvasnak mesét, bátrak és okosak. Meseország lakói rendkívül izgatottan várták Rácalmáson, hogy melyik csapat lesz a jelentkező kilenc közül a legrátermettebb az ügyességi és szellemi vetélkedőn.

A nagycsoportosok közül húszan vettek részt a vetélkedőn

A rácalmási közművelődési szakemberek programjai ezúttal is remekül sikerültek. Több mint ötven nagycsoportos óvodás és kisiskolás gyereket mozgattak meg és népszerűsítették a magyar népmesét a településen. Minden résztvevő finomságokat és névre szóló emléklapot kapott. Az írásos dokumentáció alapján Meseország királya és minden lakója kalapot emelt a hétpróbás gyerekek tudása és bátorsága előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában